Gouden wissel bezorgt United en Van Gaal de FA Cup

Reacties

Manchester United heeft het teleurstellende seizoen zaterdag toch nog van de nodige glans voorzien. De ploeg van manager Louis van Gaal legde beslag op de prestigieuze FA Cup door in de finale na verlenging met 1-2 te winnen van Crystal Palace.

Gouden wissel bezorgt United en Van Gaal de FA Cup

Het was een finale waarin vooral veel misging. Het begon al voor de aftrap, toen zangeres Karen Harding niet doorhad dat het volkslied al een tijdje in volle gang was en ze uiteindelijk alleen de laatste paar zinnen nog mee kon zingen. Arbiter Mark Clattenburg deelde in de malaise, terwijl met name de spelers van United keer op keer faalden in de afronding. Van Gaal liet echter wederom blijken het verschil te kunnen maken met zijn wissels, want het was invaller Jesse Lingard die in de verlenging de beslissing forceerde.

De eerste helft was vooral de helft van Clattenburg. De Engelse leidsman, die ook de Champions League-finale fluit, weigerde twee keer de voordeelregel toe te passen terwijl Crystal Palace op United-doelman David De Gea af kon om de score te openen. De scheidsrechter bood beide keren zijn excuses aan, maar kreeg desondanks de hoon van de massaal aanwezige Palace-fans én manager Alan Pardew over zich heen.

Palace loerde voor rust op de counter, terwijl United het spel mocht maken. Met Wayne Rooney als middenvelder lukte de ploeg van Van Gaal dat prima, tót er afgerond moest worden. Juan Mata, Marouane Fellaini en Anthony Martial, na een fenomenale actie van Marcus Rashford, faalden opzichtig in kansrijke positie. Dat veranderde na rust niet. Fellaini mikte op de paal na weer een hoogstandje van Rashford en Martial zag zijn kopbal eveneens op het aluminium belanden.

Wayne Rooney nam Manchester United als centrale middenvelder bij de hand in de FA Cup-finale tegen Crystal Palace.
Wayne Rooney nam Manchester United als centrale middenvelder bij de hand in de FA Cup-finale tegen Crystal Palace.

Clattenburg spaarde Palace ondertussen door Damien Delaney slechts geel te geven na een aanslag op Marcos Rojo, die zich moest laten vervangen door Matteo Darmian. Niet veel later viel ook Rashford geblesseerd uit. Na 78 minuten minuten kreeg Palace zijn eerste serieuze kans van de tweede helft en het was meteen raak. De United-defensie faalde toen er gestapt moest worden op buitenspel en Jason Puncheon profiteerde daarvan door de bal hard achter De Gea te volleren.

Het deed de wedstrijd ontbranden, want nog geen drie minuten later stond het alweer gelijk. Rooney stak met de bal aan de voet het gehele veld over, gaf goed voor en zag de bal door Fellaini met de borst klaargelegd worden voor Juan Mata, die via Joel Ward de 1-1 binnenschoot en een verlenging afdwong. Vlak voor het einde van de eerste helft van de verlenging volgde een forse tegenslag voor Van Gaal, die Chris Smalling zijn tweede gele kaart zag pakken.

Palace voerde tegen tien man de druk op en kreeg een gigantische kans via Dwight Gayle, maar weer bracht De Gea redding. Toch was het United dat de zege pakte. Vlak nadat Michael Carrick al een grote kopkans had gemist, was het alsnog raak via Lingard. De aanvaller maakte met een knappe volley de 1-2 en bezorgde Van Gaal daarmee zijn eerste hoofdprijs ooit als manager van de Engelse topclub.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.