Van Gaal kan seizoen toch nog wat glans geven

Reacties

Zaterdag om 18.30 uur staat de Engelse FA Cup-finale Crystal Palace - Manchester United op het programma. Voor United-manager Louis van Gaal een laatste kans om het mislukte seizoen toch nog wat glans te geven.

Van Gaal kan seizoen toch nog wat glans geven

United werd al in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld en hield het in de Europa League slechts vol tot de achtste finale, het avontuur in het toernooi om de League Cup eindigde in de vierde ronde en de Premier League werd met een teleurstellende vijfde plaats afgesloten. Er mag dan ook met recht van een rampseizoen gesproken worden, al lag dat volgens Van Gaal zeker niet aan Van Gaal. 'Toen iedereen fit was, stonden we bovenaan', zei de trainer onlangs nog.

Feit blijft dat United in de twee jaar dat Van Gaal nu trainer is ruim 320 miljoen euro uitgaf aan nieuwe spelers en nog steeds wacht op de eerste prijs. Natuurlijk, de Nederlander heeft jonge talenten als Jesse Lingard, Timothy Fosu-Mensah en Marcus Rashford laten doorbreken, maar dat is bij lange na niet voldoende bij een topclub. Daar worden prijzen geëist en een overwinning op Palace in de bekerfinale is dan ook absolute noodzaak voor Van Gaal.

Zit de tijd van Louis van Gaal als manager van Manchester United erop bij een nederlaag tegen Crystal Palace?
Zit de tijd van Louis van Gaal als manager van Manchester United erop bij een nederlaag tegen Crystal Palace?

Niet alleen om het seizoen nog enigszins positief af te sluiten - de FA Cup geldt in Engeland als een prestigieuze prijs - vooral ook om zijn eigen hachje te redden. De geruchten over een ontslag van Van Gaal doen al anderhalf jaar de ronde en je kunt je inmiddels afvragen of de positie van de oefenmeester nog wel houdbaar is wanneer Crystal Palace er onverhoopt met de beker vandoor gaat.

Het opzijzetten van Palace moet gebeuren zonder Memphis Depay. De voor 34 miljoen euro van PSV overgekomen vleugelflitser is bezig aan een rampseizoen en Van Gaal heeft hem buiten de wedstrijdselectie gelaten. Het bleek meteen voer voor de Engelse boulevardpers, die uitpakte met verhalen over een woedende Memphis die het trainingscomplex verliet en niet is meegereisd naar Londen om de wedstrijd om Wembley bij te wonen.

Louis van Gaal heeft Memphis Depay op het moment suprême niet nodig.
Louis van Gaal heeft Memphis Depay op het moment suprême niet nodig.

De vele conflicten van Van Gaal met United-spelers - eerder had hij het onder anderen aan de stok met Victor Valdés, Marcos Rojo, David De Gea, Angél Di María en Radamel Falcao - werden hem tot dusverre vergeven, maar zal dat na een verloren FA Cup-finale ook nog zo zijn? Om die discussie te voorkomen, zal Van Gaal zijn spelers vooral goed moeten voorbereiden op de standaardsituaties van Palace.

Meer dan de helft van de doelpunten van de nummer vijftien van de Premier League viel namelijk uit vrije trappen of corners. De kans is daarom groot dat Van Gaal zaterdag kiest voor Chris Smalling, Daley Blind, Michael Carrick en Marouane Fellaini in de basis, stuk voor stuk prima koppers. Wanneer zij scherp blijken tijdens de spelhervattingen en United zelf tot scoren komt, zal blijken of de FA Cup-winst voldoende is voor de clubleiding om een derde seizoen in te gaan met Van Gaal. (Roy van den Berghe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.