Goalgetter Babel dirigeert Besiktas naar laatste acht

Mede dankzij twee treffers van Ryan Babel is Besiktas donderdag ten koste van het povere Olympiakos Piraeus doorgedrongen tot de laatste acht van het Europa League-toernooi. Het RC Genk van Albert Stuivenberg en Jean-Paul Boëtius kwam geen seconde in gevaar tegen AA Gent en gaat vrijdag in de koker bij de loting voor de kwartfinale.

Besiktas * - Olympiakos Piraeus 4-1 (uitslag eerste duel 1-1)
Na de 1-1 in de heenwedstrijd had de koploper van Turkije aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg om zich te voegen bij de laatste acht. Met Babel en Oguzhan Özyakup in de basis koos de thuisploeg niettemin vol voor de aanval. Het openingsoffensief leidde in de tiende minuut tot de 1-0 van Vincent Aboubakar, die toesloeg met zijn hoofd. Krap een kwartier later was Babel verantwoordelijk voor de 2-0. De Nederlander jaagde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de lange hoek.

Olympiakos, dat de laatste weken moeizaam voor de dag komt in de Griekse competitie en daarom trainer Paulo Bento de laan uitstuurde, legde het hoofd niet in de schoot en verkleinde in de 31ste minuut de marge. Tarik Elyounoussi, die een verleden heeft bij SC Heerenveen, scoorde met een vliegende volley. Nog voor rust noteerden de Grieken de volgende meevaller. Aboubakar incasseerde een rode kaart wegens een kopstoot jegens Panagiotis Retsos.

Na de hervatting probeerde Olympiakos het spel te maken in de jacht op de 2-2, maar dat ging niet van harte. De thuisploeg werd nauwelijks in verlegenheid gebracht en stichtte zelf geregeld gevaar via counters. Zo'n kwartier voor tijd viel de beslissing en opnieuw was Babel de gevierde man. Olympiakos-doelman Nicola Leali moest het antwoord schuldig blijven op een ogenschijnlijk houdbaar schot van de Nederlander, die eerder al eens namens Liverpool twee keer scoorde in een Europees duel. Dat was in een Champions League-wedstrijd tégen Besiktas (8-0).

Olympiakos zette nog wel aan, maar bracht het kwartfinaleticket van de Turkse ploeg geen seconde in gevaar. Via invaller Cenk Tosun werd het zelfs nog 4-1.

RC Genk * - AA Gent 1-1 (uitslag eerste duel 5-2)
Na de 5-2 zege in Gent was Genk al bijna zeker van een plek in de kwartfinale. Om daar nog zekerder van te zijn, zette Timothy Castagne de ploeg van trainer Stuivenberg op 1-0. Boëtius gaf de assist, waarna Castagne in de verre hoek hard raak schoot. Verder had de tweede ontmoeting tussen Genk en Gent een stuk lagere amusementswaarde dan de heenwedstrijd. Boëtius miste in de slotfase een grote kans op de 2-0 door de paal te raken. Aan de andere kant zorgde invaller Louis Verstraete voor de eretreffer na een pass van Samuel Kalu. Al zal men daar bij Genk niet om malen. Zij zitten vrijdag in de koker tijdens de loting voor de kwartfinales.

FK Krasnodar - Celta de Vigo * 0-2 (uitslag eerste duel 1-2)
Celta de Vigo boekte afgelopen week in eigen huis een magere 2-1 overwinning en moest dus nog vol aan de bak tegen FK Krasnodar, dat in de vorige ronde Fenerbahçe verraste. De bezoekers, die in de poulefase stuitten op Ajax, ontsnapten voor rust aan een 1-0 achterstand. Doelman Sergio Álvarez redde knap op een vrije trap van Mauricio Pereyra. Vlak daarna verzuimde Jonathan Castro Otto, beter bekend als Jonny, om Celta de Vigo aan de leiding te helpen.

Die 0-1 viel alsnog en wel in de 52ste minuut. Na een aanval met een prominente rol voor onder anderen John Guidetti belandde de bal bij Hugo Mallo, die overtuigend een rebound benutte. Ruim tien minuten voor tijd maakte Iago Aspas aan alle onzekerheid een einde. De aanvaller lobte de bal over doelman Andrei Sinitsyn. FK Krasnodar moest het duel in ondertal afmaken door een rode kaart van Charles Kabore.