Go Ahead vernedert machteloos PEC Zwolle in IJsselderby

Go Ahead Eagles heeft PEC Zwolle in de IJsselderby verdiend aan de kant gezet: 4-1. De club uit Deventer overrompelde de gasten volledig in het eerste kwartier.

Go Ahead vernedert machteloos PEC Zwolle in IJsselderby

Het was de eerste IJsselderby op het hoogste niveau sinds 29 maart 1987, toen PEC met 0-3 won in Deventer. Ditmaal liet Go Ahead er geen gras over groeien. Het elftal van trainer Foeke Booy was met vijf doelpunten al het meest trefzeker van alle Eredivisie-clubs in het eerste kwartier en voegde daar in de IJsselderby nog twee doelpunten aan toe.

Erik Falkenburg snelt langs Darryl Lachman
Erik Falkenburg snelt langs Darryl Lachman

Go Ahead zette in de openingsfase veel druk op de defensie van PEC, die zich daar niet onderuit kon voetballen. Een ingestudeerde vrije trap van Jop van der Linden zorgde al in de zesde minuut voor een doelpunt. Doke Schmidt, de huurling van SC Heerenveen, kopte fraai zijn eerste competitiegoal namens Go Ahead binnen. Negen minuten later kwam een lange bal van diezelfde Schmidt via Jeffrey Rijsdijk terecht bij clubtopscorer Erik Falkenburg (foto boven met Jarchinio Antonia), die eenvoudig de marge van Go Ahead verdubbelde.

De gasten konden vrijwel niets tegenover het flitsende begin van Go Ahead stellen en werden nauwelijks gevaarlijk. De thuisploeg plooide terug en gunde de Zwollenaren het initiatief, maar sloeg in de 57ste minuut genadeloos toe via de tegenaanval. Na een mooie combinatie tussen Rijsdijk en Xander Houtkoop hoefde rechtsbuiten Antonio de bal bij de tweede paal alleen nog maar in te tikken. Na een handsbal van Giovanni Gravenbeek maakte Van der Linden er vanaf de strafschopstip zelfs 4-0 van.

Invaller Stef Nijland redde na een afgeslagen hoekschop de eer voor Zwolle, door met een droge knal de 4-1 binnen te schieten. De paal voorkwam in de slotfase dat Ryan Thomas een tweede treffer maakte voor PEC.

Zwolle, dat uitstekend aan het seizoen begon, won slechts één van zijn laatste twaalf competitiewedstrijden. Het elftal van trainer Ron Jans speelde in die reeks zeven keer gelijk en ging viermaal onderuit. PEC bezet nog wel de negende plaats, met 22 punten uit zestien duels. Go Ahead komt samen met PSV op de gedeelde tiende positie. Het heeft nog maar twee punten minder dan Zwolle.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen