PEC Zwolle als favoriet richting Deventer voor IJsselderby

VI.nl blikt elke week vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de zestiende speelronde is dat Go Ahead Eagles - PEC Zwolle zondag om 14.30 uur in De Adelaarshorst .

PEC Zwolle als favoriet richting Deventer voor IJsselderby
Actueel

Aanloop naar de IJsselderby

Voor het eerst sinds het seizoen 1986/87 komen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle elkaar weer tegen in de Eredivisie. De clubs, die elkaar jarenlang op een lager podium in de Jupiler League bevochten, liggen hemelsbreed amper veertig kilometer van elkaar.

Al weken wordt vooruitgekeken op de IJsselderby en in aanloop naar de confronatie van zondag in Deventer haalde een actie van de Go Ahead Eagles het landelijke nieuws. Sinds afgelopen vrijdag heeft PEC Zwolle de kampioensschaal van het seizoen 2011/12 weer terug. De trofee van de titel in de Jupiler League was ontvreemd door aanhangers van Go Ahead.

Eind vorige maand namen fans uit Deventer de schaal, bij wijze van grap, mee. De verhoudingen werden daardoor op scherp gezet en beide clubs lieten weten niet blij te zijn met de actie en te vrezen voor represailles. Zo werd zelfs de mascotte van Go Ahead tijdelijk ergens anders ondergebracht. Er gingen geruchten dat fans van PEC Zwolle de witkopzeearend wilden stelen, als reactie op de ontvreemde kampioensschaal.

Zover kwam het uiteindelijk niet, maar in ieder geval kon het in Overijssel niemand zijn ontgaan dat de IJsselderby weer terug is op het hoogste niveau.

Persoonlijk duel

Van der Linden versus Lachman

Het duel tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle is ook het duel tussen een van de slechtste defensies in de Eredivisie en de minst gepasseerde verdediging. In de eerste vijftien wedstrijden van het seizoen incasseerde Go Ahead liefst 36 treffers en alleen hekkensluiter NEC (39 tegendoelpunten) bleek over een slechtere defensie te beschikken.

Wat een verschil met de tegenstander van zondag, die na vijftien wedstrijden slechts vijftien goals tegen kreeg. Samen met Ajax en FC Twente mag de verdediging van PEC Zwolle zich de beste van de Eredivisie noemen. Het verklaart tevens het verschil op de ranglijst tussen nummer dertien Go Ahead en nummer acht PEC Zwolle, want qua doelpunten - 22 om 23 - ontlopen beide Overijsselse clubs elkaar nauwelijks.

Aan de kant van PEC Zwolle is Darryl Lachman bijna wekelijks de uitblinker in de defensie. Zijn trainer Ron Jans bracht hem onlangs nog in verband met het Nederlands elftal en de kans is groot dat hij komende transferperiode al een transfer hogerop maakt. Jop van der Linden is een van de centrale verdedigers van Go Ahead, maar hij blinkt niet uit in defensief opzicht. Wél is hij erg gevaarlijk met zijn vrije trappen, al wacht hij nog op zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

Tactiek

Over de vleugels

PEC Zwolle heeft zijn zaakjes verdedigend dus wel op orde, maar blijft die geroemde defensie zondag ook overeind op bezoek bij Go Ahead Eagles? Tijdens een derby gelden andere wetten.

Beide clubs zullen met het oerhollandse 4-3-3-systeem voor de dag komen, met een belangrijke rol voor de buitenspelers. Bij Go Ahead zijn dit Jarchinio Antonia (rechts) en Xander Houtkoop (links). Normaliter moeten zij Marnix Kolder in stelling brengen, maar de spits heeft nog te veel last van een buikspierblessure. Hij zal door trainer Foeke Booy waarschijnlijk vervangen worden door middenvelder Erik Falkenburg, die clubtopscorer is met zes goals.

Aan de kant van PEC Zwolle worden de vleugels bemand door Giovanni Hiwat (rechts) en Stef Nijland of de jonge Ryan Thomas (links), daar tussenin staat spits Fred Benson. Zeker als Falkenburg naar de spits verhuist, lijkt PEC Zwolle zondag de slag op het middenveld te kunnen winnen van Go Ahead. Die linie is namelijk ijzersterk bij de bezoekers en net als Lachman lijken ook Mateusz Klich en Kamohelo Mokotjo niet lang meer te behouden.

PEC Zwolle lijkt dus op voorhand favoriet. Ook gezien het verleden, want van de laatste 33 onderlinge duels won PEC Zwolle er liefst 25. Vijf eindigden er in een gelijkspel, terwijl Go Ahead Eagles er slechts drie won. Vanmiddag een wedstrijd waar heel Overijssel al weken naar uitkijkt. Slaagt PEC Zwolle erin om zijn favorietenrol waar te maken of stuwt het fanatieke publiek van Go Ahead Eagles de thuisclub naar een zege?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen