Gevoel van herkenning in Stadium of Light

Reacties

De 35ste speelronde in de Premier League begint zaterdagmiddag om 13.45 uur met het degradatieduel tussen Leicester City en Newcastle United. Om 16.00 uur gaat de focus echter op het treffen tussen Dick Advocaat en Ronald Koeman. VI-redacteur Tim Vos blikt vooruit.

Gevoel van herkenning in Stadium of Light

Degraderen deed Advocaat in zijn trainerscarrière nog nooit, maar dat kan met Sunderland zomaar gaan gebeuren. Uitgerekend Koeman kan de 67-jarige Hagenaar zaterdagmiddag een mogelijk heel gevoelige tik uitdelen. Als Southampton in het Stadium of Light te sterk blijkt en de concurrenten Aston Villa en Leicester City thuis wel winnen van Everton en Queens Park Rangers bedraagt het gat met de veilige zeventiende plaats opeens vier punten.

Sunderland heeft weliswaar nog een wedstrijd tegoed, maar om op 20 mei op bezoek bij Arsenal te winnen lijkt een welhaast onmogelijke opgave voor The Black Cats, die dit kalenderjaar in de Premier League pas twee wedstrijden wonnen. Een daarvan was die in de Tyne-Wear derby tegen Newcastle United. De 1-0 zege op de aartsrivaal in de eerste thuiswedstrijd van Advocaat was de eerste sinds 31 januari (2-0 tegen Burnley).

Met verder nog wedstrijden tegen Everton (uit), het in topvorm verkerende Leicester (thuis) en Chelsea (uit) is de moeilijkheidsgraad van de klus die Advocaat is aangegaan wel duidelijk. En ook Koeman is uiteraard niet van plan zijn gewaardeerde collega punten te geven. 'Ná zaterdag wens ik hem het beste', waren de veelzeggende quotes van Koeman, die desondanks verwacht dat zijn landgenoot de klus klaart. 'Advocaat geeft Sunderland de vechtersmentaliteit die nodig is om in de Premier League te blijven. Hij is een man met veel ervaring in verschillende omstandigheden.'

In de tijd dat Ronald Koeman nog international was, was Dick Advocaat al aan zijn eerste klus als bondscoach bezig. In aanloop naar het WK '94 in de Verenigde Staten gaan de twee met elkaar in discussie tijdens een training van het Nederlands elftal.
In de tijd dat Ronald Koeman nog international was, was Dick Advocaat al aan zijn eerste klus als bondscoach bezig. In aanloop naar het WK '94 in de Verenigde Staten gaan de twee met elkaar in discussie tijdens een training van het Nederlands elftal.

Advocaat is inderdaad al bekend met het strijden tegen degradatie. Veel vaker vocht hij met clubs als PSV, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg om de prijzen en Haarlem was eind jaren tachtig onder zijn leiding nog een stabiele middenmoter, voordat het in 1990 degradeerde toen de Hagenaar al was vertrokken. Maar zowel SVV (1990/91) als Borussia Mönchengladbach (2004/05) ontsnapte onder zijn leiding ternauwernood aan degradatie.

Dat de ervaren Advocaat met de druk van dreigende degradatie kan omgaan bleek vrijdag wel, toen hij uitgebreid de tijd nam om zijn respect uit te spreken voor Koeman. 'Hij is een erg goede trainer en was een briljante voetballer. Hij was een passer zoals Guardiola, een spelmaker van achteruit. Hij is als speler altijd enigszins onderschat, want hij was van wereldklasse. Als een speler het spel van achteruit zó kan bepalen en het spelletje zó goed ziet, weet je dat zo iemand later trainer wordt.'

Het zijn mooie woorden, maar desondanks zullen beide trainers het niet nalaten om elkaar zaterdag belangrijke punten afhandig te maken. Dat deden ze de afgelopen jaren immers ook al regelmatig als trainers van Feyenoord (Koeman) en PSV en AZ (Advocaat). Het weerzien van zaterdag zal beiden daarom een gevoel van herkenning geven, al is de plaats van handeling onwennig: niet De Kuip maar het Stadium of Light is vanaf 16.00 uur het decor van een nieuwe confrontatie tussen Advocaat en Koeman.

Overigens staat de 35ste speelronde van de Premier League in Engeland vooral in het teken van de naderende landstitel van Chelsea. Als de ploeg van manager José Mourinho zondagmiddag thuis wint van Crystal Palace (aftrap 14.30 uur) dan is het vijfde kampioenschap in de clubhistorie een feit.

Programma
Leicester City 02-05
13:45
Newcastle United
Aston Villa 02-05
16:00
Everton
Liverpool 02-05
16:00
Queens Park Rangers
Sunderland 02-05
16:00
Southampton
Swansea City 02-05
16:00
Stoke City
West Ham United 02-05
16:00
Burnley
Manchester United 02-05
18:30
West Bromwich Albion
Chelsea 03-05
14:30
Crystal Palace
Tottenham Hotspur 03-05
17:00
Manchester City
Hull City 04-05
21:00
Arsenal
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.