Gerrard evenaart penaltyrecord van jeugdheld Mølby

Reacties

Liverpool-aanvoerder Steven Gerrard benutte zondagmiddag in de uitwedstrijd tegen West Ham United (2-1 zege) twee strafschoppen en evenaarde daarmee een stokoud penaltyrecord van de Deen Jan Mølby.

Gerrard evenaart penaltyrecord van jeugdheld Mølby

Gerrard voerde zijn aantal benutte strafschoppen in dienst van The Reds op naar 42. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met het clubrecord van Mølby, die tussen 1984 en 1995 als verdedigende middenvelder 42 keer succesvol aanlegde vanaf de stip.

Gerrard in actie vanaf de stip.
Gerrard in actie vanaf de stip.

Dat uitgerekend Gerrard het record van Mølby evenaart - en in de nabije toekomst verder zal aanscherpen - is bijna te mooi voor woorden. Gerrard was zes jaar toen hij als supporter zijn eerste wedstrijd op Anfield beleefde.

Dat was op 26 november 1986, toen Liverpool het in de strijd om de League Cup opnam tegen Coventry City (3-1). In dat duel nam Mølby alle Liverpool-goals voor zijn rekening door drie (!) penalty's te benutten.

'Het duel met Coventry was de allereerste keer dat ik live bij een wedstrijd aanwezig was', sprak Gerrard eerder dit seizoen na het duel met Manchester United (3-0), waarin hij net als Mølby drie keer mocht aanleggen vanaf de stip maar 'slechts' twee keer scoorde. 'Mijn vader nam me destijds als klein jochie mee naar Anfield en ik zag er Jan feilloos drie strafschoppen benutten. Dat was toen al een specialisme van hem.'

Hoewel Gerrard en Mølby nu dus beiden recordhouder zijn met 42 benutte strafschoppen, heeft de Deen een betere staat van dienst als penaltynemer. Gedurende zijn loopbaan bij Liverpool miste hij maar drie strafschoppen, terwijl Gerrard al negen keer faalde vanaf de stip.

Gerrard benutte dit seizoen in de Premier League al elf strafschoppen namens Liverpool. Daarmee evenaarde hij het record in de Engelse topcompetitie van Crystal Palace-aanvaller Andy Johnson uit het seizoen 2004/05.

Spelers met meeste benutte strafschoppen bij Liverpool*
Speler Periode Penalty's
Steven Gerrard 1998-heden 42
Jan Mølby (Den) 1984-1995 42
Phil Neal 1974-1985 38
Billy Liddell (Sch) 1946-1960 34
Tommy Smith 1963-1978 22
Robbie Fowler 1993-2007 20

* in alle officiële wedstrijden

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.