Gerrard helpt Liverpool vanaf de stip weer aan kop

Liverpool heroverde de koppositie van de Premier League na een 2-1 overwinning op West Ham United. Steven Gerrard was met twee benutte strafschoppen van vitaal belang. Volgende week wacht Liverpool de mogelijk allesbepalende topper tegen Manchester City.

Liverpool had voor het bezoek aan Upton Park al acht keer op rij gewonnen, maar kreeg het in Oost-Londen bijzonder moeilijk. West Ham speelde zoals altijd fysiek, met veel lange ballen. Liverpool kwam door die nietsontziende speelwijze niet in zijn eigen spel. Desondanks kwam Liverpool vlak voor rust op voorsprong. Steven Gerrard benutte een door James Tomkins (handsbal) veroorzaakte strafschop.

Nog voor de pauze kwam West Ham weer langszij. Bij dat doelpunt was een opmerkelijke rol weggelegd voor Andy Carroll, de spits voor wie Liverpool in 2011 meer dan veertig miljoen euro neertelde. Hij mislukte daar volledig en speelt sinds vorig seizoen voor West Ham.  De frontman zat Liverpool-doelman Simon Mignolet in de weg bij een corner, waarna Guy Demel scoorde. Scheidsrechter Anthony Taylor keurde de goal na lang beraad met zijn assistent goed, tot woede van Liverpool.

Benadeeld
Twintig minuten voor het einde voelde West Ham zich flink benadeeld. Taylor wees naar de stip na een ogenschijnlijk onschuldig duel tussen West Ham-doelman Adrián en Jon Flanagan. Gerrard (foto) benutte zijn tweede strafschop van de wedstrijd en zijn tiende van het seizoen. Luis Suarez knalde in de slotfase nog op de lat, iets wat hij in de eerste helft ook al had gedaan.

Door de overwinning komt Liverpool op 74 punten uit 33 duels en neemt het de koppositie over van Chelsea, dat uit 33 wedstrijden 72 punten vergaarde. Nummer drie Manchester City heeft na 31 duels zeventig punten en is volgende week zondag de tegenstander van Liverpool op Anfield Road.