Forlán bezorgt Atlético Europa League-winst in verlenging

Atlético Madrid is winnaar geworden van de Europa League. De Madrilenen hadden in de HSH Nordbank Arena een verlenging nodig om Fulham op de knieën te dwingen. Diego Forlán was de gevierde man bij Los Rojiblancos. Met zijn tweede treffer in de 116de (!) minuut schonk hij zijn ploeg de overwinning: 2-1.

Het beslissende doelpunt kon deels op het conto van Sergio Agüero geschreven worden. De rappe Argentijn bleek na 115 minuten voetbal nog over voldoende energie te beschikken en hield ternauwernood een diepe bal binnen. Uit zijn voorzet deelde Forlán de definitieve nekslag aan de vermoeide Engelsen uit.

De Europa League-winst is hét hoogtepunt van het huidige seizoen voor Atlético. In de Primera División bleek de ploeg immers niet meer dan een bleke middenmoter. De laatste weken zetten de Madrilenen alles op het Europese bekertoernooi. Al lonkt er nog meer succes. In de finale van de Copa del Rey is Sevilla de tegenstander. Atlético startte voortvarend in de HSH Nordbank Arena. De Spanjaarden dwongen Fulham terug op eigen helft en het leek wachten op de Spaanse openingstreffer. Nadat Forlán al de paal had geraakt met een droge schuiver, was het na ruim een half uur spelen wel raak voor de Uruguayaan.

Forlán reageerde – in buitenspelpositie – attent op een mislukt schot van collega-aanvaller Agüero. De Atlético-spits klopte van dichtbij de op het verkeerde been gezette Fulham-doelman Mark Schwarzer.

Tegen de verhouding in kwamen de Engelsen vijf minuten voor rust wél op gelijke hoogte. Bobby Zamora leek na een knappe individuele actie te stranden in het strafschopgebied van Atlético, maar de spits kreeg de bal nog bij Zoltán Gera. Die gaf voor en via het hoofd van Paulo Assunçao kwam de bal bij Welshman Simon Davies terecht, die met een harde en fraaie volley in de korte hoek binnenschoot.

In de tweede helft draaide Fulham de rollen om. Vol overgave zochten de Engelsen naar de tweede treffer. Gera en Davies waren dichtbij, maar vonden beiden keeper David de Gea op hun weg. In het laatste half uur kregen beide ploegen geen noemenswaardige mogelijkheden meer en stevende het duel op een verlenging af. Zo geschiedde.

In het verlengde gedeelte van de finale leken beide ploegen onder hoogspanning te staan en werden er aanvankelijk geen uitgespeelde kansen meer gecreëerd. In de slotseconde rook Atlético nog wel aan een voorsprong. Na een goede actie van Forlán faalde invaller Eduardo Salvio opzichtig van dichtbij, de rebound was niet besteed aan Agüero. Zijn poging belandde in het zijnet.

In het tweede bedrijf van de verlenging viel uiteindelijk de beslissing. Forlán werd de held van Madrid door een voorzet van Agüero, met wat geluk, achter Schwarzer te tikken.