Finnbogason passeert Huntelaar en mikt op landstitel

De Friese derby tussen SC Heerenveen en SC Cambuur (2-1) werd beslist door Alfred Finnbogason, die daardoor nu al tien keer heeft gescoord in de Eredivisie dit seizoen. Hij is Klaas-Jan Huntelaar nu voorbij.

Finnbogason passeert Huntelaar en mikt op landstitel

Sinds Finnbogason in de zomer van 2012 werd overgenomen van Lokeren is hij bij Heerenveen uitgegroeid tot een doelpuntenmachine. In 38 competitieduels was de 24-jarige IJslander al 34 keer trefzeker, waardoor hij Huntelaar heeft afgetroefd. De huidige spits van Schalke 04 was in de periode 2004-06 goed voor 33 doelpunten in 46 wedstrijden in de Eredivisie.

De spits jaagt nu op Afonso Alves en Bas Dost, die deze eeuw respectievelijk 45 en 47 keer scoorden namens de Friezen in Eredivisieverband. 'Ik moest vandaag loeren op een kansje', reageerde Finnbogason na de Friese derby tegenover FOX Sports. 'Cambuur speelde heel compact en goed positiespel. Het was erg lastig vandaag en ook geen beste wedstrijd, maar dat zijn derby's vaak niet. Gelukkig kon ik nog scoren.'

Zijn trainer Marco van Basten loofde Finnbogason. 'Hij laat zich niet ontmoedigen, blijft stoïcijns. Na twee gemiste kansen gaat hij honderd procent voor een derde kans, dat is de grote kracht van hem. In de zestienmeter is hij vlijmscherp. Altijd alert. Ook is het een fijne gozer in de kleedkamer en op het trainingsveld.'

Door de zege mocht Heerenveen zich twee uur koploper van de Eredivisie noemen, maar de eerste plaats werd overgenomen door FC Twente. Toch hoopt Finnbogason dat de Friezen zich dit seizoen kunnen mengen in de titelstrijd. 'Heerenveen kampioen? Waarom eigenlijk niet?', aldus de IJslander.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen