Heerenveen naast PSV na overwinning in Friese derby

Een fraaie treffer van Alfred Finnbogason heeft Heerenveen een 2-1 zege op SC Cambuur bezorgd in de Friese derby. Daardoor komt Heerenveen gedeeld aan kop.

Cambuur kwam sterk uit de startblokken en dwong Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt tot enkele reddingen. Toen de eerste aanvalsgolf van de bezoekers was gaan liggen, nam thuisclub Heerenveen na achttien minuten de leiding. Mitchell Dijks stoomde op aan de linkerkant. Zijn opmars werd gestuit, maar de bal kwam toch bij Rajiv van la Parra, die een uitstekende voorzet afleverde op Luciano Slagveer (foto rechts). De rechtsbuiten van Heerenveen kopte de bal tegen de touwen.

De duels van Heerenveen staan doorgaans bol van spektakel, maar door de spanning kwam de Friese derby maar moeilijk op gang. Dit leidde ook tot onvrede bij beide trainers, gezien het feit dat zowel Marco van Basten als Dwight Lodeweges besloot te wisselen.

Na een uur was er ineens een uitgelezen mogelijkheid voor Michiel Hemmen, die alleen op Nordfeldt afkon, maar de spits van Cambuur schoof de bal naast het doel. Vijf minuten later was het wel raak, toen Jody Lukoki werd weggestuurd in de diepte, Ramon Zomer afschudde en de verre hoek vond.

Lang konden de bezoekers niet genieten van de gelijkmaker, want een minuut langer ontving Alfred Finnbogason de bal in het strafschopgebied. De IJslander speelde zich direct op mooie wijze vrij en stiftte de bal met gevoel over de vallende Cambuur-doelman Leonard Nienhuis heen. Dat betekende alweer zijn tiende competitietreffer, terwijl hij ook in de KNVB-beker al twee goals maakte. De 2-1 zege kwam daarna niet meer in gevaar.

Heerenveen is dankzij de overwinning nu gedeeld koploper met PSV, dat net als de Friezen vijftien punten pakte uit acht competitiewedstrijden. Woensdag kan Vitesse, dat een punt achterstand heeft, beide teams passeren door te winnen bij ADO den Haag. Cambuur staat op de twaalfde plaats met negen punten.