Topscorer Finnbogason troeft Huntelaar af en nadert Alves

Door zijn treffer tegen Roda JC (3-3) blijft Alfred Finnbogason met negen treffers ruim aan kop van het topscorersklassement van de Eredivisie. De spits van SC Heerenveen kan zich met zijn ontzagwekkende moyenne bovendien moeiteloos meten met topaanvallers die de Friezen in het  verleden onder contract hadden staan.

Topscorer Finnbogason troeft Huntelaar af en nadert Alves

Ruud van Nistelrooy, Afonso Alves, Klaas-Jan Huntelaar en Bas Dost. Het is een illuster rijtje spitsen dat bij Heerenveen doorbrak en daarna een lucratieve transfer maakte. Het moet raar lopen wil Finnbogason niet aan dat rijtje worden toegevoegd, want met 37 goals in 39 officiële wedstrijden neemt de IJslander moeiteloos deel aan de Friese traditie der scorende spitsen.

Finnbogason (24) loopt in dienst van Heerenveen bijna één op één. Gemiddeld produceert hij per wedstrijd 0,95 doelpunt. Daarmee laat hij Dost (0,71 doelpunt per wedstrijd), Huntelaar (0,66) en Van Nistelrooy (0,43) ruim achter zich.

Tegen Alves moet Finnbogason het afleggen, zij het bijzonder nipt. Alves maakte tussen medio 2006 en januari 2008 48 doelpunten in het shirt van Heerenveen en had daar maar 47 wedstrijden voor nodig, wat in een indrukwekkend moyenne van 1,02 doelpunt per wedstrijd resulteert. Alves leverde in oktober 2007 zijn meest opmerkelijke prestatie voor Heerenveen, door thuis tegen Heracles Almelo (9-0) zeven keer te scoren.

Belang
Sinds de komst van Finnbogason is Heerenveen sterk afhankelijk van de productie van de IJslander. Van de vijftig competitiedoelpunten die de Friese club vorig seizoen scoorde, nam Finnbogason er 33 voor zijn rekening. Dit seizoen maakte Heerenveen negentien treffers, waarvan er negen op naam kwamen van de aanvaller. Met andere woorden: sinds zijn komst naar Friesland medio 2012 werd 61 procent van de competitiedoelpunten van Heerenveen door Finnbogason gescoord.

Gecombineerd met de wankele defensie, verzekert Finnbogason de neutrale toeschouwer wedstrijden van Heerenveen van een spektakelstuk.  De 3-3 tegen Roda van zaterdagavond is in dat opzicht tekenend, want na acht wedstrijden spreekt het doelsaldo van Heerenveen boekdelen: negentien voor en vijftien tegen.

Friese succesgarantie
Finnbogason mag zich verheugen op een prachtige loopbaan. Doelpunten maken in Friesland lijkt namelijk bijna garant te staan voor een geweldige carrière. Van Nistelrooy kwam na zijn periode in Heerenveen uit voor onder meer PSV, Manchester United en Real Madrid, terwijl Huntelaar naast zijn huidige werkgever Schalke 04 de topclubs Ajax, AC Milan en Real op zijn cv heeft staan.

Dost (VfL Wolfsburg) staat nog relatief aan het begin van zijn loopbaan. De 24-jarige frontman was dit seizoen voorbestemd voor een basisplaats, maar een blessure verhindert zijn definitieve doorbraak in Duitsland vooralsnog. Alleen Alves wist zijn sterke Friese vorm niet elders voor te zetten. De nu 32-jarige Braziliaan begon na zijn transfer van Heerenveen naar Middlesbrough aan een zwerftocht door het Midden-Oosten, waar hij nu voor Al-Gharafa uit Qatar speelt. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen