Finalesyndroom Benfica, Chelsea kan historie schrijven

In de aanloop naar de finale van de Europa League duikt VI als vanouds in de statistieken. Dat levert voor Benfica-Chelsea van woensdagavond de volgende feiten op.

Finalesyndroom Benfica, Chelsea kan historie schrijven


Benfica staat voor de negende keer in een Europa Cup-finale. Van de vorige acht finales won de Portugese topclub er maar twee, tegen zes nederlagen (onder meer tegen PSV in het Europa Cup I-seizoen 1987/88).

Benfica is dit seizoen nog steeds in de race om drie hoofdprijzen te winnen. Behalve de kans op de eindzege in de Europa League is de ploeg van trainer Jorge Jesus met FC Porto verwikkeld in een felle strijd om de landstitel én wacht op 26 mei de bekerfinale tegen Vitória Guimarães.

Het duel met Chelsea wordt het vijftigste van Benfica in dit seizoen. Van de 49 eerdere wedstrijden verloor het er maar vier, tegen negen gelijke spelen en liefst 36 overwinningen.

Bij Benfica is Óscar Cardozo dit seizoen hofleverancier van doelpunten. De Paraguayaanse aanvaller was al goed voor 31 treffers in 44 officiële wedstrijden. Chelsea maakt zich op voor zijn elfde finale in de tien jaar onder Roman Abramovich. De eindstrijd tegen Benfica is na het duel om de Europese Super Cup (4-1 nederlaag tegen Atlético Madrid) en dat om de Wereldbeker (1-0 nederlaag tegen Corinthians) de derde finale van dit seizoen.

Chelsea kan na Ajax, Bayern München en Juventus de vierde club worden die erin slaagt alle drie Europa Cup-toernooien te winnen. De Londenaren wonnen vorig seizoen de Champions League en verzekerden zich in 1971 en 1998 van de Europa Cup II.

Chelsea kan de eerste club ooit worden die zich tegelijkertijd bekerhouder in de Europa Cup I/Champions League én de UEFA Cup/Europa League mag noemen. Ook FC Porto won in 2003 en 2004 deze twee Europese prijzen, maar deed dat in omgekeerde volgorde. Op het moment dat het de Champions League won in 2004, had Valencia de Portugezen al afgelost als UEFA Cup-winnaar.

Ondanks een karrevracht aan kritiek onderscheidt Fernando Torres zich bij Chelsea door zijn fikse aantal doelpunten. De Spaanse spits, die vorig seizoen met Chelsea al de Champions League won, maakte deze jaargang 21 goals voor The Blues, in 62 officiële duels. Samenstelling: Ramon MinBronnen: UEFA, Infostrada Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen