Benfica geeft titel in de extra tijd uit handen tegen Porto

Vier dagen voor de Europa League-finale tegen Chelsea heeft Benfica met een 2-1 nederlaag op bezoek bij titelconcurrent FC Porto het kampioenschap van Portugal uit handen gegeven. Met Ola John in de basis hielden De Adelaren lang stand, maar in de absolute slotminuten van de extra tijd bezorgde invaller Kelvin Benfica een enorme domper.

Met nog slechts één wedstrijd voor de boeg was het voor Benfica zaak om de voorsprong van twee punten op Porto te handhaven. Het elftal van trainer Jorge Jesus begon voortvarend aan die klus, want al na negentien minuten opende Lima de score namens de koploper van de Portugese Primeira Liga.

De Braziliaanse aanvaller profiteerde van een rommelige situatie in het zestienmetergebied van Porto, dat de bal niet uit de doelmond kreeg na een verre ingooi. Zes minuten later had Porto dat doelpunt echter alweer onschadelijk gemaakt, toen Silvestre Varela zijn voorzet op gelukkige wijze achter Benfica-doelman Artur zag belanden omdat Maxi Pereira de baan van de bal veranderde.

PatstellingHet was tekenend voor de topper van Portugal dat beide doelpunten op ietwat gelukkige wijze tot stand kwamen. Porto en Benfica gaven elkaar geen strobreed toe, en zeker toen Jesus met Roderick Miranda in plaats van spelmaker Nicolás Gaitán een extra defensieve kracht inbracht was er lange tijd sprake van een patstelling.

Vijf minuten voor tijd kreeg Porto dan toch die ene grote kans om het initiatief in de titelstrijd naar zich toe te trekken. James Rodríguez mocht op de rand van buitenspel door, maar raakte de buitenkant van de paal. Daardoor leek Benfica af te stevenen op het benodigde gelijkspel, maar invaller Kelvin liet het Estádio do Dragão ontploffen door in de tweede minuut van de extra tijd vanuit een moeilijke positie de bal met een prachtige knal in de verre hoek te schieten.

Daardoor kan Porto volgende week zondag in de uitwedstrijd tegen nummer drie Paços Ferreira de 27ste landstitel binnenhalen. Het zou het derde kampioenschap op rij betekenen en alweer het negende van deze eeuw. Benfica moet met een achterstand van één punt en de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Moreirense voor de boeg hopen op een misstap van Porto en bovendien zichzelf bij elkaar rapen voor de Europa League-eindstrijd in Amsterdam tegen Chelsea (woensdag).

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.