Oppermachtig Porto treft Benfica op het juiste moment

Voetbal International blikt vooruit op de topduels in Europa. Voor de 29ste speelronde in de Portugese Liga Sagres is dat de wedstrijd tussen FC Porto en Benfica van zaterdagavond (21.30 uur).

Oppermachtig Porto treft Benfica op het juiste moment


FC PORTO
Klassering 2de plaats (72 punten uit 28 duels)

Vorm Dit seizoen zal in de boeken gaan als een van de beste in de geschiedenis van FC Porto, maar of het voldoende is voor de 27ste landstitel is nog maar de vraag. De ploeg van trainer Vítor Pereira is dit seizoen nog ongeslagen, maar moet thuis van Benfica winnen om de kansen op het kampioenschap in eigen hand te nemen. Sowieso verliest FC Porto zelden in de Liga Sagres: sinds de start van het seizoen 2010/11 slechts één keer. Dat was op 29 januari 2012 bij Gil Vicente (3-1).

Opvallend FC Porto raakte de laatste jaren onder anderen Radamel Falcao (Atlético Madrid) en Hulk (Zenit Sint-Petersburg) kwijt, maar komt telkens weer met een geschikte vervanger op de proppen. Dit seizoen gaat de meeste aandacht uit naar Jackson Martínez. De 26-jarige aanvaller uit Colombia was liefst 25 keer trefzeker in 28 wedstrijden. Ook zijn landgenoot James Rodríguez is met negen doelpunten uit 21 duels erg belangrijk.

Afwezigen Izmailov, Maicon, Atsu.

BENFICA
Klassering 1ste plaats (74 punten uit 28 duels)

Vorm Net als FC Porto beleeft ook Benfica een topseizoen, want de club uit Lissabon is ook nog ongeslagen en heeft na 27 wedstrijden nog twee punten meer. Afgelopen maandag liep de ploeg van trainer Jorge Jesus echter duur puntenverlies op in de thuiswedstrijd tegen Estoril. Dankzij de gelijkmaker van Maxi Pereira in de 68ste minuut behield Benfica nipt zijn ongeslagen status, maar de voorsprong op FC Porto slonk naar twee punten. Overigens staat vier dagen na de topper in Portugal de Europa League-finale op het programma, waarin de Águias in Amsterdam aantreden tegen Chelsea.

Opvallend Waar bij FC Porto de aandacht vooral uit gaat naar één topscorer, heeft Benfica meerdere spelers die een doelpunt kunnen maken. Oscar Cardozo was sinds de zomer van 2007 al meer dan honderd keer trefzeker in competitieverband, maar de van Sporting Braga overgenomen Lima lijkt op weg clubtopscorer te worden dit seizoen. De Braziliaan scoorde zeventien keer; twee meer dan Cardozo. Ook Eduardo Salvio (tien goals) haalde de dubbele cijfers. Ola John was deze jaargang nog niet trefzeker in de Liga Sagres.

Afwezigen Carlos Martins (geschorst), Enzo Pérez.

De laatste keer dat Porto in eigen huis verloor van de rivaal dateert van 15 oktober 2005. Benfica won in het seizoen 2005/06 (waarin Porto kampioen werd) met 2-0. Sinds die nederlaag zegevierde Porto vijf keer en eindigde het duel twee keer onbeslist.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2007/08 FC Porto - Benfica 1-0
2008/09 FC Porto - Benfica 1-1
2009/10 FC Porto - Benfica 1-0
2010/11 FC Porto - Benfica 5-0
2011/12 FC Porto - Benfica 2-2


Tekst: Arjan van den IJssel



Bekijk hier al onze video's