Feyenoord knikkert PSV uit titelrace in zinderende topper

Feyenoord heeft zondagmiddag een enorme stap richting de titel gezet door landskampioen PSV in eigen huis met 2-1 te verslaan. Na een uur lang de bovenliggende partij te zijn geweest, schrok Feyenoord van de gelijkmaker van de Eindhovenaren. Op basis van doellijntechnologie zorgden de Rotterdammers er evenwel alsnog voor dat PSV titelprolongatie zo goed als zeker uit het hoofd kan zetten.

In de beginfase bestormde Feyenoord, waar Dirk Kuijt negentig minuten als bankzitter moest toekijken, het doel van het armetierig gestarte PSV. De Eindhovenaren kregen een stortvloed aanvallen te verwerken en moesten geregeld naar adem happen. In de tweede minuut opende Eljero Elia, die Santiago Arias een loodzware middag bezorgde, de beschietingen. Zijn poging ging nog voorlangs, maar bleek een voorbode.

Kongolo
In de negende minuut was Feyenoord al twee grote kansen verder en combineerden Elia en linksback Terence Kongolo, die tegenstander Gastón Pereiro ruim zijn hielen liet zien, erop los. De in de basis teruggekeerde linksback legde knap breed en Jens Toornstra schoot de bal vol overtuiging met binnenkant voet in het dak van het PSV-doel: 1-0.

Jens Toornstra opent de score.

De vroege Feyenoord-storm en het doelpunt betekenden ook het gelijk van coach Giovanni van Bronckhorst. Met de huidige invulling van het middenveld, en Kuijt dus als bankzitter, won Feyenoord aanvankelijk de slag op het middenveld. Toornstra was immers niet alleen met zijn goal gevaarlijk, hij ging in balbezit over tegenstander Andrés Guardado heen en zette in balverlies continu  druk op de Mexicaan. Voor Toornstra was zijn negende competitiedoelpunt, treffers die allemaal in De Kuip vielen, de bekroning op het dynamische spel.

Kort na het openingsdoelpunt meldde PSV zich pas voor het eerst aan het front. Een schotje van Pereiro betekende het eerste wapenfeit, maar werd een makkelijke prooi voor goalie Brad Jones. Met de Feyenoord-kansen was het bovendien ook nog niet gedaan. Arias haalde bij een corner een kopbal van Eric Botteghin van de lijn en Steven Berghuis schoot naast.

De Feyenoord-storm ging naarmate het eerste bedrijf vorderde wel wat meer liggen. De Rotterdammers lieten in het tweede deel van die eerste helft de bal aan PSV en verdedigden compact. PSV had in die fase moeite grote kansen te creëren en moest nog voor rust Marco van Ginkel wisselen. De tot nog toe in 2017 zo productieve middenvelder werd vervangen door Steven Bergwijn.

Nijhuis
In de laatste minuut van de eerste helft werd PSV nog wel een keertje gevaarlijk. Pereiro nam de bal handig mee, maar kon tussen Jones en Kongolo in niet meer afronden. De penaltyclaims van PSV bleven daarbij onbeantwoord door arbiter Bas Nijhuis, die na het rustsignaal Luuk de Jong zelfs geel gaf voor commentaar op de leiding.

De start van de tweede helft bleek een herhaling van zetten. Elia dolde Arias nog maar eens en kreeg daarna geen strafschop toen hij de Colombiaan opnieuw te snel af was. Dit keer kreeg Feyenoord niet waar het om vroeg. Omdat Héctor Moreno daarna ternauwernood een grote kans van Jørgensen voorkwam en Arias nog maar eens een kopbal van Botteghin van de lijn haalde na een corner, was het in de 62ste minuut opeens 1-1. Bij PSV ontbrak tot dat moment het vernuft om iets te creëren, maar een hakballetje van Davy Pröpper verschafte Pereiro precies de tijd en ruimte die hij nodig had. De PSV-aanvaller prikte zijn geplaatste inzet via de binnenkant van de paal in het Feyenoord-doel.

De 1-1 betekende de eerste tegengoal van Feyenoord in 2017, waardoor een einde kwam aan een serie van 667 minuten zonder tegentreffer. Elia maakte dat al niet meer mee, hij was vlak voor de gelijkmaker door een blessure vervangen door Bilal Basaçikoglu.

Doellijntechnologie
Door de onverwachte opleving van PSV leek Feyenoord wakker geschud. Een enorme kans voor Berghuis strandde nog tegen de paal, maar na een eveneens enorme kans voor Bergwijn (ternauwernood geblokt door Rick Karsdorp) leidde een corner van Feyenoord tot de beslissing. Jan-Arie van der Heijden kopte raak, al had Nijhuis de doellijntechnologie nodig om de treffer goed te keuren. Mogelijk krijgt Zoet zelfs een eigen doelpunt op zijn naam, aangezien de goalie de bal leek terug te halen.

Zo gaven enkele millimeters dus de doorslag in een zinderende topper. Kuijt viel niet meer in, maar blijft met Feyenoord - dat al negentien thuiswedstrijden op rij ongeslagen is -  wel vol op koers voor de eerste titel van de Rotterdammers sinds 1999. Ajax, dat zondag om 16.45 uur nog tegen Heracles Almelo aantreedt, staat nu op acht punten minder. PSV, dat voor het eerst in 25 uitduels weer eens verloor en zo een record misliep, is met elf punten achterstand en nog maar tien duels te gaan zo goed als kansloos voor de titel.