Feyenoord in extremis langs Ajax door eigen goal Veltman

Reacties

Feyenoord heeft Ajax uitgeschakeld in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. Een eigen doelpunt van Joël Veltman zorgde diep in de extra tijd voor het verschil: 1-0.

Feyenoord in extremis langs Ajax door eigen goal Veltman

Feyenoord en Ajax leken af te stevenen op een verlenging, toen Veltman de bal op ongelukkige wijze in zijn eigen doel werkte na een vrije trap van Karim El Ahmadi. De Ajax-verdediger vocht een heftig duel uit met Dirk Kuijt en was drukker bezig met zijn opponent dan met de bal, waardoor hij deze verkeerd raakte: 1-0.

In De Kuip had Ajax in de openingsfase het initiatief nog gegrepen. De Amsterdammers besloten om snel te storen en daardoor kwam Feyenoord nauwelijks in zijn spel. Ajax-coach Frank de Boer greep voor deze bekerwedstrijd terug op een middenveld met de punt naar achteren, waarbij Daley Sinkgraven de plaats van de afwezige Davy Klaassen innam.

Mede dankzij de wederom uitblinkende Riechedly Bazoer won Ajax in de eerste helft de slag op het middenrif, maar dat leverde nauwelijks uitgespeelde kansen op. Pas in de 32ste minuut viel de eerste grote mogelijkheid te noteren. Sinkgraven ontsnapte aan de buitenspelval en zette spits Viktor Fischer alleen voor Kenneth Vermeer, die met een goede pareeractie zijn ploeg op de been hield. Zoals Vermeer ook adequaat ingreep bij enkele pogingen uit de tweede lijn.

Feyenoord zette daar de eerste 45 minuten nauwelijks iets tegenover. De Amsterdamse bekerkeeper Diederik Boer hoefde voor rust geen enkele redding te verrichten. Tonny Vilhena, die de kans kreeg ten koste van Marko Vejinovic, zorgde nog voor de meeste opwinding met een felle overtreding op Bazoer.

Lasse Schöne (midden) in duel met Tonny Vilhena (links) en Jan-Arie van der Heijden (rechts).
Lasse Schöne (midden) in duel met Tonny Vilhena (links) en Jan-Arie van der Heijden (rechts).

Na de hervatting knokte Feyenoord zich in de wedstrijd en liet het zich steeds meer zien op de helft van Ajax. Het betere spel van de thuisclub leverde na een klein uur een waarschuwingsschot op van Simon Gustafson, die naast schoot. De Zweedse middenvelder was in stelling gebracht door aanvalsleider Michiel Kramer, die te maken had met Mike van der Hoorn als mandekker.

Het bleek een aanzet voor een Rotterdams offensief, want in het kwartier dat volgde werd Feyenoord drie keer gevaarlijk. Veltman kon op het laatste moment ingrijpen bij een dreigende aanval, een inzet van Eljero Elia spatte op de vuisten van Boer uiteen en de geheel vrijstaande Gustafson miste de grootste kans door vanaf de rand van het strafschopgebied over te schieten.

Bij die laatste poging raakte Boer geblesseerd, waardoor Jasper Cillessen alsnog zijn opwachting maakte. In de onrustige slotfase, waarin scheidsrechter Pol van Boekel zijn best moest doen om verschillende opstootjes te sussen, zorgde het late eigen doelpunt van Veltman voor het verschil. Het is de tweede zege van Feyenoord in de laatste 24 Klassiekers tegen Ajax en de eerste sinds 29 januari 2012 (4-2), toen John Guidetti met een hattrick de grote man was.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.