De laatste tien edities van De Klassieker in beeld

In de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi staat woensdag De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op het programma (aftrap 19.45 uur). VI blikt aan de hand van beelden van VI Images terug op de laatste tien ontmoetingen tussen beide rivalen.

Op 19 januari 2011 was Ajax in eigen huis met 2-0 te sterk voor Feyenoord. Nadat Toby Alderweireld de Amsterdammers in de 31ste minuut op voorsprong had gezet, maakte Miralem Sulejmani er een kwartier voor tijd 2-0 van uit een penalty. De Serviër (rechts) nam zelf plaats achter de bal, nadat hij door Feyenoorder Tim de Cler (links) in het strafschopgebied was gevloerd.
Een editie later zag het er na een uur spelen naar uit dat Feyenoord aan het langste eind zou gaan trekken. Stefan de Vrij had de Rotterdammers op voorsprong gezet en kort daarna kreeg Kenneth Vermeer, toen nog uitkomend voor Ajax, een rode kaart. Jan Vertonghen had echter andere plannen en bracht Ajax in de 67ste minuut alweer langszij. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 1-1.
De laatste winst in een Klassieker van Feyenoord dateert alweer van 29 januari 2012. John Guidetti was toen de grote man in De Kuip. De Zweedse publiekslieveling was drie keer trefzeker, waarvan één penalty (foto), en bezorgde Feyenoord een 4-2 zege.
Onder toeziend oog van Lex Immers en Anass Achahbar schoot Guidetti's opvolger Graziano Pellè Feyenoord op 28 oktober 2012 laat in de wedstrijd met een enorme pegel naast Ajax. Hij besliste dat duel op 2-2 en schonk Feyenoord daarmee een punt.
De editie later in dat seizoen pakte voor de Rotterdammers minder goed uit. Mede dankzij twee goals van Viktor Fischer (op de foto maakt de Deen de 1-0, nadat hij Feyenoord-keeper Erwin Mulder had omspeeld) wint Ajax ruim in Amsterdam: 3-0.
Zeven maanden na die 3-0 overwinning waren de Amsterdammers in eigen huis opnieuw te sterk voor de Rotterdammers, al was het toen wat minder overtuigend. Graziano Pellè zette Feyenoord na zes minuten zelfs al op voorsprong, maar twee goals van de inmiddels vertrokken Kolbeinn Sigthórsson brachten Ajax in veilige haven.
Op 22 januari van vorig jaar stond De Klassieker voor de laatste keer in het KNVB-bekertoernooi op het programma. Ajax trok toen in eigen huis aan het langste eind: 3-1. Bojan Krkic, inmiddels spelend voor Stoke City in de Premier League, en Thulani Serero maakten twee van de drie Amsterdamse doelpunten.
De laatste twee Klassiekers die in De Kuip werden gespeeld, werden gewonnen door Ajax. Op 2 maart 2014 was Joël Veltman de gevierde man bij de Amsterdammers, door de beslissende 2-1 binnen te werken (op de foto tussen Davy Klaassen en Ricardo Kishna).
Een half jaar later won Ajax met 1-0, maar was Feyenoord de bovenliggende partij. Die wedstrijd stond met name in het teken van Kenneth Vermeer. Hij was kort voor dat duel overgestapt van Ajax naar Feyenoord en verdedigde voor het eerst het Rotterdamse doel tijdens De Klassieker.
Begin dit jaar eindigde de laatste ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax in een doelpuntloos gelijkspel. Het hoogtepunt van die middag was het basisdebuut van Riechedly Bazoer bij Ajax.

Samenstelling: Daniel Vervelde