Fernando Torres, voor eeuwig het kind van rood-wit Madrid

Reacties

Voor Fernando Torres is El Derbi Madrileño tussen Real Madrid en Atlético Madrid van zaterdag mogelijk zijn laatste. VI-redacteur Sander Janssen over de liefde tussen club en spelers en het verminderde krachtsverschil tussen de Madrileense buren.

Fernando Torres, voor eeuwig het kind van rood-wit Madrid

Dat Fernando Torres hét kind van Atlético is, werd begin maart wederom zichtbaar. De spits kwam in het uitduel met Deportivo La Coruña verkeerd terecht na een val en raakte buiten bewustzijn. Hij bezorgde zijn medespelers en fans een enorme schrik, maar uiteindelijk liep het met een sisser af. Drie dagen later werd Torres als een held binnengehaald in Estadio Vicente Caldéron voor de thuiswedstrijd tegen Valencia. Honderden supporters wachtten de spits op. 'Het Caldéron houdt van je, fuerza Torres' stond op een spandoek in het stadion. Torres, de man waar ze geen genoeg van kunnen krijgen.

Lang was het lijden voor Torres, voor Atlético en het roodwitte deel van de stad. In zijn eerste periode bij de club was de derby tegen Real vaak een kansloze missie. Twaalf jaar en negentien dagen moest Torres wachten voordat hij in het shirt van de Rojiblancos een competitiewedstrijd won van Real. Daarvoor was Atlético vaak kansloos tegen het sterrenensemble van onder anderen huidige trainer Zinedine Zidane, Ronaldo, Raúl en Luís Figo. Inmiddels is Atlético meer dan alleen een stootkussen voor Real. De tijden veranderden. Het enige dat hetzelfde is, is de aanwezigheid van Torres in de Atlético-aanval.

Atlético leerde weer hoe het voelde om te winnen van Real. En hoe. Op 7 februari 2015 won de formatie van Diego Simeone met 4-0 van de Koninklijke. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Gareth Bale, ze kwamen alle drie niet tot scoren. Torres ook niet, maar dat maakte hem niks uit. Tiago, Saúl Ñiguez, Antoine Griezmann en Mario Mandzukic zorgden voor de historische zege van Atlético. Eindelijk te sterk voor de grote broer.

Sindsdien doet Atlético weer mee, al blijft Real de absolute topclub. De ploeg van Zidane is op weg naar de titel en doet - net als Atlético - nog mee in de strijd om de Champions League. De derby van zaterdag is slechts een volgende horde richting het voorgenomen succes aan het einde van het seizoen, maar daar zal Atlético anders over denken. De stadgenoot pijn doen in de staart van de competitie, dat is het doel van Simeone en zijn mannen.

Real zal Torres met zijn vijf treffers in 23 competitieduels niet bepaald vrezen. Maar dat je Torres nooit moet afschrijven, bewees de spits in de afgelopen twee gewonnen wedstrijden tegen Málaga (0-2) en Real Sociedad (1-0). Torres had met drie assists een groot aandeel in de overwinningen, waardoor Atlético weer op de derde plaats staat. Aan het einde van de rit betekent dat een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Iedere keer als je denkt dat het over is met Torres, doet hij toch weer iets om zijn waarde te bewijzen.

De vraag is of Torres zaterdag zijn laatste Derbi Madrileño speelt. Ondanks zijn staat van dienst zullen zijn leeftijd en zijn bescheiden rol dit seizoen Atlético doen twijfelen om zijn contract, dat deze zomer afloopt, te verlengen. Maar als we Spaanse media moeten geloven, is de club al met Torres in gesprek over een langere samenwerking. De harten van de fans heeft El Niño al voor eeuwig veroverd; zaterdag kan Torres in de derby ook de leiding overtuigen.

Op VI PRO een tactische vooruitblik op de Madrileense derby.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.