Eredivisie-elite verbleekt bij efficiënte Boymans en Ngombo

Ruud Boymans en Maicky Ngombo waren zondag weer beslissend voor hun clubs FC Utrecht en Roda JC Kerkrade. De twee spitsen houden er dit seizoen een indrukwekkend moyenne op na in de Eredivisie.

Boymans en Ngombo bevestigden tijdens de 24ste speelronde de reputatie die ze eerder deze winter al hadden opgebouwd. De 26-jarige spits van Utrecht voegde tegen Willem II (2-1) als basisspeler twee doelpunten toe aan de drie treffers die hij sinds medio december al had gemaakt als invaller. De Belgische supersub van Roda JC scoorde in De Kuip (1-1 tegen Feyenoord) voor de derde keer in vijf competitieduels.

Van alle spelers die minstens vijf keer in actie kwamen in de Eredivisie is Ngombo verreweg het effectiefst. De twintigjarige pinchhitter, eerder succesvol tegen FC Utrecht (1-0) en Ajax (2-2), scoorde eens per 45 minuten. Ook Boymans presteert indrukwekkend met één doelpunt per 55 minuten. ADO Den Haag-surprise Dennis van der Heijden (twee goals in 31 minuten) en AZ-talent Levi García (één goal in 43 minuten) doen het nog beter, maar speelden pas twee keer.

Maecky Ngombo hoeft in tegenstelling tot Ruud Boymans nog geen basisplaats te verwachten.

Roda-trainer Darije Kalezic zei zondag nog gekscherend Ngombo voorlopig niet te laten starten gezien zijn effectieve invalbeurten, maar Utrecht-coach Erik ten Hag is inmiddels wel overstag gegaan. Zondag startte Boymans voor de tweede keer dit seizoen naast Sébastien Haller. De vijf jaar jongere Fransman wordt alom geprezen en begeerd en heeft met twaalf competitiegoals ook nog een voorsprong op Boymans. Liefst vijf daarvan maakte Haller echter vanaf de stip.

De clubtopscorer van Utrecht had bovendien veel meer minuten nodig voor zijn dozijn doelpunten: 165 per treffer, drie keer zoveel als Boymans. Over een eventueel vertrek van Haller hoeft Utrecht zich daarom geen zorgen te maken. De vervanger heeft het al in huis. 'Ik begin nu in mijn oude vorm te komen', zei Boymans zondag. En dat belooft wat. Vorig seizoen was de van een enkelblessure herstelde spits immers ook al goed voor één goal per tachtig minuten (negen in totaal).

Ook met dat gemiddelde zou Boymans, in zijn laatste volledige seizoen goed voor 27 treffers in 36 Jupiler League-duels namens Willem II, de voltallige aanvalselite van de Eredivisie nog aftroeven. Topscorer Luuk de Jong (17 goals) scoort voor PSV eens per 115 minuten, terwijl AZ-revelatie Vincent Janssen (15) 123 minuten nodig heeft voor een doelpunt. Dirk Kuijt, derde op de topscorerslijst (14), staat op een moyenne van een treffer per 154 minuten.

Kanttekening bij die cijfers is uiteraard dat het trio al het gehele seizoen basisspeler is, terwijl Boymans en Ngombo voornamelijk als invaller optraden.