Jubileumtreffer Kuijt geen bevrijding voor Feyenoord

Reacties

Feyenoord heeft de recordserie nederlagen in de Eredivisie een halt toegeroepen. Dat het tegen Roda JC Kerkrade 1-1 werd, zal in De Kuip echter niet voor onverdeeld blije gezichten zorgen. Winnen was na het doelpunt van Dirk Kuijt immers ook mogelijk geweest.

Jubileumtreffer Kuijt geen bevrijding voor Feyenoord

Feyenoord riep het onheil ook in de thuiswedstrijd tegen Roda echter weer over zichzelf af. Kuijt opende vlak voor rust met zijn honderdste goal in Rotterdamse dienst weliswaar de score, voetballend was het nog steeds niet best wat de Rotterdammers lieten zien tegen Roda. De kansen kwamen vooral voort uit Limburgse fouten of spelhervattingen. Zo kopte de 35-jarige Katwijker al vallend raak uit een vrije trap van Bilal Basaçikoglu.

De manier waarop Kuijt die goal maakte – de 104-voudig international liep dwars door Arjan Swinkels heen – getuigde van een vastberadenheid die Feyenoord ontbeerde tijdens de laatste zeven (verloren) competitieduels. Die was er opnieuw niet toen Roda in de tweede helft meer en meer de aanval zocht en nota bene na een inworp ook gelijkmaakte. Supersub Maecky Ngombo stond pas twee minuten in het veld op het moment dat hij alweer zijn derde competitiegoal als invaller binnentikte.

Roda hield hoop op een punt, of zelfs meer, omdat Eljero Elia en Michiel Kramer bij hun rentree in de basis weliswaar hun best deden zich te bewijzen, maar meestal pas echt gevaarlijk werden met hulp van de opponent. Zo ging Swinkels in de eerste helft in de fout voordat Kuijt uit een voorzet van Kramer op de vuisten van doelman Benjamin van Leer kopte, terwijl de jubilaris het doel later opnieuw onder vuur nam toen de bal na knullig wegwerken voor zijn voeten belandde.   

Dirk Kuijt kopte vlak voor rust zijn honderdste Feyenoord-doelpunt tegen de touwen, maar het bleek geen bevrijdende treffer voor Feyenoord.
Dirk Kuijt kopte vlak voor rust zijn honderdste Feyenoord-doelpunt tegen de touwen, maar het bleek geen bevrijdende treffer voor Feyenoord.

Voor een afstraffing hoefde Roda daarom geen moment te vrezen. De eerste zege sinds eind januari (1-0 tegen FC Utrecht) zat er echter ook niet in, omdat Feyenoord na de gelijkmaker zijn tanden in het duel zette en met invallers Anass Achahbar en Tonny Vilhena op jacht ging naar de eerste competitiezege sinds 6 december. Ondanks alle tegenslagen ging de door de harde wind geteisterde maar desondanks uitverkochte Kuip nog een keer achter zijn ploeg staan, zonder resultaat.

In de laatste minuten voor het einde zwichtte Roda nog bijna. Achahbar leek te gaan scoren na een uitstekende actie van Elia, maar zijn schot toucheerde alleen het zijnet. Vervolgens raakte Elia zelf nog de onderkant van de lat na opnieuw een prima solo, terwijl een voorzet van Miquel Nelom maar net voorlangs het doel van Roda ging. Eerder had Bart Nieuwkoop al naast gekopt uit een voorzet van Vilhena, die zijn plek in de basis had moeten afstaan aan Renato Tapia.

Hoewel de winnende goal uitbleef, heeft Feyenoord een negatief clubrecord uit 1988 voorkomen. Van een vierde thuisnederlaag op rij kwam het niet. Om nu van het Dick Advocaat-effect te spreken – de Haagse coach trad deze week aan als adviseur – gaat ook te ver. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst pakte wel voor het eerst sinds 13 december een punt in de Eredivisie en blijft meedoen om de derde plaats. AZ, ook tegenstander in de halve finale van het bekertoernooi, heeft drie punten meer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.