El Ghazi spreekt statement van Mainz 05 tegen: 'Standpunt blijft hetzelfde'

Anwar El Ghazi heeft woensdag een nieuw statement afgegeven over de veelbesproken kwestie rond zijn posts op Instagram met betrekking tot Palestijnen. De aanvaller van FSV Mainz 05 neemt afstand van de woorden die de Duitse club over hem naar buiten heeft gebracht. Mainz heeft inmiddels ook gereageerd.

El Ghazi spreekt statement van Mainz 05 tegen: 'Standpunt blijft hetzelfde'
© Pro Shots

El Ghazi (28) werd door Mainz geschorst vanwege zijn uitlatingen op sociale media over de oorlog tussen Hamas en Israël, maar de club uit de Bundesliga liet maandag weten dat de ex-speler van Ajax, OSC Lille, Aston Villa en PSV weer in genade is aangenomen. El Ghazi zou volgens Mainz spijt hebben betuigd voor zijn posts.

De tweevoudig Oranje-international zou ook duidelijk zijn gemaakt dat de medewerkers van Mainz zich dienen te verbinden aan de waarden van de club. Daarbij wordt in het statement van de club verwezen naar de 'bijzondere verantwoordelijkheid' richting de geschiedenis van de staat Israël, het Joodse volk en de historie van de club, waarvan Eugen Salomon, een Duitser van Joodse afkomst, mede-oprichter is.

Standpunt ongewijzigd
El Ghazi neemt nu afstand van die boodschap: 'Voor alle duidelijkheid, mijn verklaring op 27 oktober 2023 was mijn enige en laatste verklaring aan zowel FSV Mainz 05 als de buitenwereld met betrekking tot de posts op social media die ik de afgelopen weken heb gemaakt. Alle andere verklaringen, opmerkingen of verontschuldigingen zijn niet feitelijk correct, zijn niet door mij gemaakt of niet goedgekeurd door mij.'

'Mijn standpunt blijft nog hetzelfde: ik ben tegen oorlog en geweld, tegen het doden van alle onschuldige burgers, tegen alle vormen van discriminatie, tegen islamofobie, tegen antisemitisme, tegen genocide, tegen apartheid, tegen bezettingen en tegen onderdrukking. Ik neem geen afstand van wat ik heb gezegd en ik sta, vandaag en tot aan mijn laatste adem, voor de mensheid en de onderdrukten', aldus El Ghazi.

Nieuwe oproep
'Ik ben geen speciale verantwoordelijkheid verschuldigd aan welke staat dan ook. Ik geloof niet dat er mensen of staten zijn die niet ter verantwoording kunnen worden geroepen of boven de internationale wetgeving staan. Ik heb geen andere keuze dan standvastig te zijn voor gerechtigheid en te getuigen van de waarheid en ik zou dat ook doen als het tegen mij, mijn ouders, mijn familie en verwanten was', zei de aanvaller, die afgelopen zomer overkwam van PSV en nog een contract bij Mainz heeft tot medio 2025.

'Niets kan de dood van meer dan 3.500 kinderen in Gaza in de afgelopen drie weken rechtvaardigen. Hoe kunnen we als wereld zwijgen als er volgens liefdadigheidsinstelling Save the Children elke tien minuten één kind wordt gedood in Gaza. Dat zijn negen kinderen die gedood zijn tegen de tijd dat ik één wedstrijd heb gespeeld. Dat aantal blijft maar stijgen. Ik, en wij als wereld, kunnen niet bewust zwijgen. We moeten een oproep doen om een einde te maken aan het moorden in Gaza!', schrijft El Ghazi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Reactie Mainz
Mainz heeft woensdag via de officiële kanalen weer gereageerd op het nieuwe bericht van El Ghazi en zegt 'onaangenaam verrast' te zijn door de publicatie. Mainz wil de uitlatingen juridisch toetsen en meldt dat El Ghazi zich op zijn beurt ziek heeft gemeld en woensdag niet op het trainingsveld aanwezig was.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen