El Clásico in Spaanse bekerfinale ondanks remise Barça

Real Madrid treft Barcelona in de finale van het toernooi om de Copa del Rey. De Catalaanse topclub leek op weg naar een nipte zege dankzij een treffer van Lionel Messi, maar Real Sociedad kwam in de slotfase alsnog op gelijke hoogte: 1-1. Het tweeluik was toen al wel lang en breed beslist, gezien de eerdere 2-0 thuiszege van Barcelona.

Voor de thuisploeg redde Antoine Griezmann de eer. Messi opende na 27 minuten de score in Estadio Anoeta. De Argentijn soleerde fraai langs drie verdedigers en verschalkte vervolgens doelman Enaut Zubikarai. De openingsgoal bleek direct een bijzondere. Messi heeft dankzij zijn doelpunt een record uit de vorige eeuw geëvenaard.

De Argentijnse aanvaller tekende alweer zijn 335ste doelpunt in het shirt van Barcelona aan. Lionel Messi en Telmo Zarra zijn de spelers die vaakst scoorden namens één enkele club in het Spaanse voetbal. De voormalige goalgetter Zarra was in de periode 1940-1955 goed voor 335 doelpunten in het shirt van Athletic de Bilbao.

De wedstrijd was duidelijk een verplicht nummertje voor Barça. Met de 2-0 zege in de heenwedstrijd, was de return slechts een formaliteit. Trainer Gerardo Martino gaf Alexis Sánchez grotendeels rust. De Chileense aanvaller werd alleen het laatste kwartier ingezet. Ibrahim Afellay en Neymar bivakkeerden op de tribune in San Sebastián omdat zij de laatste schifting met het oog op de achttienkoppige wedstrijdselectie niet overleefden.

Op zaterdag 19 april neemt Barcelona het op tegen aartsrivaal Real Madrid. De Koninklijke bleek in de halve finale over twee wedstrijden een maatje te groot voor stadgenoot Atlético Madrid (3-0 en 2-0 zege). Beide ploegen zijn samen met Atlético verwikkeld in een spannende strijd om de titel en doen ook nog volop mee in de Champions League.