EK-historie in vogelvlucht: Grieken verrassen voetbalwereld

Reacties

Het Europees Kampioenschap voetbal beleeft in de zomer van 2016 in Frankrijk zijn vijftiende editie. VI duikt in tien afleveringen in de geschiedenis van het toernooi. In de achtste aflevering het EK 2004, waar Griekenland tegen alle verwachtingen in als winnaar uit de bus kwam.

EK-historie in vogelvlucht: Grieken verrassen voetbalwereld
EK 2004 - Portugal
Teams 16
Wedstrijden 31
Doelpunten 77 (2,48 per duel)
Spelers 368
Stadions 10
Toeschouwers 1.156.473 (37.306 per duel)
Winnaar Griekenland
Verliezend finalist Portugal
Topscorer Milan Baros (Tsj), 5 goals

Het EK 2004 gaat samen met het EK 1992 (Denemarken kampioen) de boeken in als het meest verrassende toernooi tot nu toe. Frankrijk en Tsjechië hebben met Zinedine Zidane en Pavel Nedved dan twee van de beste spelers van dat moment in hun elftal, maar Griekenland bereikt ten koste van de twee favorieten de eindstrijd. Daarin is Portugal na een 2-1 zege op Oranje de tegenstander, maar het gastland bezwijkt voor eigen publiek onder de druk. Angelos Charisteas (foto) kopt de Grieken naar winst: 1-0.

Het EK staat sowieso bol van de verrassingen. Spanje sneuvelt al in de groepsfase door gelijk te spelen tegen Griekenland (1-1) en te verliezen van Portugal (0-1). Italië treft het zelfde lot door een salonremise tussen Denemarken en Zweden (2-2), terwijl Duitsland verliest van de B-ploeg van Tsjechië (1-2). Het Nederlands elftal profiteert optimaal door met 3-0 van debutant Letland te winnen. In de kwartfinale rekent Oranje af met het penaltysyndroom door Zweden na 120 minuten zonder goals te verslaan.

Een van de uitblinkers aan Nederlandse zijde is de dan pas twintig jaar oude Arjen Robben. In het tweede groepsduel speelt de linksbuiten de Tsjechische defensie aan flarden. Tot onvrede van de hele natie wisselt bondscoach Dick Advocaat de uitblinker, waarna Oranje nog verliest (2-3). Robben is niet de enige jongeling die schittert in Portugal. Ook mannen als Cristiano Ronaldo (19) en Wayne Rooney (18) maken indruk op hun eerste grote toernooi. En Zlatan Ibrahimovic (22) speelt zich met zijn prachtige hakbal tegen Italië (1-1) in de kijker van zijn latere werkgever Juventus.

UEFA Team van het Toernooi
Doel Verdediging Middenveld Aanval
Petr Cech (Tsj) Sol Campbell (Eng) Michael Ballack (Dui) Milan Baros (Tsj)
Antonios Nikopolidis (Gri) Ricardo Carvalho (Por) Luis Figo (Por) Angelos Charisteas (Gri)
Ashley Cole (Eng) Frank Lampard (Eng) Henrik Larsson (Zwe)
Traianos Dellas (Gri) Maniche (Por) Ruud van Nistelrooy (Ned)
Olof Mellberg (Zwe) Pavel Nedved (Tsj) Cristiano Ronaldo (Por)
Giourkas Seitaridis (Gri) Theodoris Zagorakis (Gri) Wayne Rooney (Eng)
Gianluca Zambrotta (Ita) Zinedine Zidane (Fra) Jon Dahl Tomasson (Den)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.