EK-historie in vogelvlucht: Danish Dynamite in Zweden

Reacties

Het Europees Kampioenschap voetbal beleeft in de zomer van 2016 in Frankrijk zijn vijftiende editie. VI dook in tien afleveringen in de geschiedenis van het toernooi. In de vijfde aflevering belichten we het toernooi van 1992 met Denemarken als sensationele winnaar.

EK-historie in vogelvlucht: Danish Dynamite in Zweden
EK 1992 - Zweden
Teams 8
Wedstrijden 15
Doelpunten 32 (2,13 per duel)
Spelers 184
Stadions 4
Toeschouwers 430.111 (28.674 per duel)
Winnaar Denemarken
Verliezend finalist Duitsland
Topscorer Henrik Larsen (Den), Dennis Bergkamp (Ned), Karlheinz Riedle (WDu), Tomas Brolin (Zwe) allen 3 goals

Vakantievierende Denen zorgen voor een stunt. Denemarken heeft zich niet geplaatst voor het EK in buurland Zweden, maar bondscoach Richard Møller Nielsen mag zijn selectie alsnog bijeenroepen nadat duidelijk is geworden dat Joegoslavië vanwege de burgeroorlog ontbreekt. Hoewel de Deense voetballers niet al daadwerkelijk met een cocktail op het strand lagen, groeit het toernooi uit tot een waar sprookje. De Deense sensatie krijgt na de groepsfase pas echt gestalte. Een gelijkspel tegen Engeland en een nederlaag tegen Zweden bieden weinig uitzicht op succes, maar de 2-1 zege in de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk effent het pad naar iets moois.

Nederland laat in de halve eindstrijd de kans op een nieuwe finale liggen. Denemarken sleept een 2-2 gelijkspel uit het vuur en wint vanaf de strafschopstip. Marco van Basten, vier jaar eerder nog de grote held, mist oog in oog met Peter Schmeichel nadat Dennis Bergkamp en Frank Rijkaard in de reguliere speeltijd de goals van Henrik Larsen hebben weggepoetst. In de finale tegen Duitsland geven treffers van John Jensen en Kim Vilfort het sprookje een passend slot.

Oranje wint in de groepsfase door een goal van een piepjonge Bergkamp met 1-0 van Schotland, waarna Nederland tegen het GOS (voormalig Sovjet-Unie) niet verder komt dan 0-0. In de laatste groepswedstrijd swingt Nederland langs Duitsland, dat door het vallen van de muur voor het eerst als verenigd land aantreedt. Goals van Rijkaard en Rob Witschge zorgen al snel voor weelde. Hoewel Duitsland via Jürgen Klinsmann voor de aansluiting zorgt, betekent een fraaie aanval met Bergkamp als eindstation de beslissing: 3-1. De mede door die zege hooggespannen verwachting kan vervolgens tegen de latere kampioen dus niet waargemaakt worden. Oranje is twee jaar na het rampzalig verlopen WK van 1990 ook Europees kampioen af.

UEFA Team van het Toernooi
Doel Verdediging Middenveld Aanval
Peter Schmeichel (Den) Jocelyn Angloma (Fra) Stefan Effenberg (Dui) Marco van Basten (Ned)
Laurent Blanc (Fra) Ruud Gullit (Ned) Dennis Bergkamp (Ned)
Andreas Brehma (Dui) Thomas Hassler (Dui)
Jürgen Kohler (Dui) Brian Laudrup (Den)
VI Legends, EKSpecial

De 180 pagina's dikke EK-special van VI bestellen? Dat kan! Klik op onderstaande button en zorg dat jouw voorbereiding op het EK ideaal verloopt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.