EK-historie in vogelvlucht: Panenka schrijft geschiedenis

Reacties

Het Europees Kampioenschap voetbal beleeft in de zomer van 2016 in Frankrijk zijn vijftiende editie. VI duikt in tien afleveringen in de geschiedenis van het toernooi. In de tweede aflevering de eerste EK-deelname ooit van het Nederlands elftal, dat zijn status als verliezend WK-finalist twee jaar later in Joegoslavië niet waarmaakt.

EK-historie in vogelvlucht: Panenka schrijft geschiedenis
EK 1976 - Joegoslavië
Teams 4
Wedstrijden 4
Doelpunten 19 (4,75 per duel)
Spelers 92
Stadions 2
Toeschouwers 106.087 (26.522 per duel)
Winnaar Tsjechoslowakije
Verliezend finalist West-Duitsland
Topscorer Dieter Müller (WDu), 4 goals

Zestien jaar na het eerste EK is Nederland voor het eerst van de partij. Het maakt zijn debuut door in de kwalificatiereeks op doelsaldo boven Polen, in 1974 derde op het WK, te eindigen. Italië volgt op een punt. Beide uitwedstrijden gaan verloren – in het Poolse Chorzow verliest Oranje met liefst 4-1, in Rome met 1-0 door een goal van Fabio Capello (de latere trainer) – maar op eigen bodem is Nederland heer en meester. Het wint met 3-1 van Italië (twee goals van Johan Cruijff) en met 3-0 van Polen. Ook Finland moet er twee keer aan geloven.

Voor een EK-ticket is het nog niet genoeg. Pas nadat in een play-off België met grote cijfers opzij is gezet (5-0 en 1-2), is plaatsing een feit. In Joegoslavië vergaat het Oranje een stuk minder. In de halve eindstrijd is Tsjechoslowakije na verlenging met 3-1 te sterk. Het team van bondscoach George Knobel verliest het hoofd en raakt Johan Neeskens en Wim van Hanegem kwijt door rode kaarten. In de reguliere speeltijd scoort de Tsjechoslowaakse captain Anton Ondrus voor beide landen. Zdenek Nehoda en Frantisek Vesely scoren in de verlenging.

In de finale kloppen de Tsjechoslowaken West-Duitsland na strafschoppen. De wereldkampioen knokt zich in de reguliere speeltijd nog knap terug van een 2-0 achterstand, maar dat blijkt uitstel van executie. Antonin Panenka (foto) bezegelt het Duitse lot en schrijft historie met zijn gestifte strafschop. De misser van Uli Hoeness in de penaltyserie blijkt fataal. Nederland wordt derde door met 3-2, opnieuw na verlenging, van gastland Joegoslavië te winnen. Ruud Geels (twee keer) en Willy van de Kerhof verzorgen de Nederlandse productie.

UEFA Team van het Toernooi
Doel Verdediging Middenveld Aanval
Ivo Viktor (Tsj) Ján Pivarnik (Tsj) Rainer Bonhof (WDu) Zdenek Nehoda (Tsj)
Ruud Krol (Ned) Jaroslav Pollák (Tsj) Dieter Müller (Dui)
Anton Ondrus (Tsj) Antonín Panenka (Tsj)
Franz Beckenbauer (WDu) Dragan Dzajic (Joe)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.