EK-historie in vogelvlucht: hét jaar van Platini

Reacties

Het Europees Kampioenschap voetbal beleeft in de zomer van 2016 in Frankrijk zijn vijftiende editie. VI dook in tien afleveringen in de geschiedenis van het toernooi. Met in de derde aflevering het voor Oranje teleurstellend verlopen toernooi van 1980 en vier jaar later een glansrol voor Michel Platini.

EK-historie in vogelvlucht: hét jaar van Platini
EK 1980 - Italië
Teams 8
Wedstrijden 14
Doelpunten 27 (1,93 per duel)
Spelers 184
Stadions 4
Toeschouwers 345.463 (24.676 per duel)
Winnaar West-Duitsland
Verliezend finalist België
Topscorer Klaus Allofs (WDu) 3 goals

Voor het eerst nemen acht landen deel aan het EK. Italië is het gastland maar vooral in de ban van een omkoopschandaal met spits Paolo Rossi als voornaamste slachtoffer, België haalt verrassend de finale en West-Duitsland toont zich voor de tweede keer in de historie Europa’s beste tijdens een toernooi dat niet bepaald uitblinkt qua spektakel.

Nederland, met Jan Zwartkruis als bondscoach, wordt derde in de groep door een overwinning op Griekenland (1-0, doelpunt Kees Kist), een nederlaag tegen West-Duitsland (3-2, treffers John Rep en Willy van de Kerkhof) en een gelijkspel tegen Tsjechoslowakije (1-1, goal Kist). Zo komt er een voorlopig einde aan een roemrucht succestijdperk van Oranje.

West-Duitsland, eerder dat toernooi tegen Oranje met onder anderen een debuterende en piepjonge Lothar Matthäus, dankt Horst Hrubesch in de finale. De robuuste spits maakt beide treffers (zijn eerste als international), waarvan de beslissende twee minuten voor tijd. René Vandereycken had België een kwartier voor tijd nog hoop gegeven door een strafschop te benutten. De Tsjechoslowaken worden derde door Italië na een lange strafschoppenserie (9-8) te verslaan.

UEFA Team van het Toernooi
Doel Verdediging Middenveld Aanval
Dino Zoff (Ita) Claudio Gentile (Ita) Marco Tardell (Ita) Karl-Heinz Rummenigge (WDu)
Gaetano Scirea (Ita) Jan Ceulemans (Bel) Horst Hrubesch (WDu)
Karlheinz Forster (WDu) Bernd Schuster (WDu)
Hans-Peter Briegel (WDu) Hansi Müller (WDu)
EK 1984 - Frankrijk
Teams 8
Wedstrijden 15
Doelpunten 41 (2,73 per duel)
Spelers 184
Stadions 7
Toeschouwers 597.639 (39.842 per duel)
Winnaar Frankrijk
Verliezend finalist Spanje
Topscorer Michel Platini (Fra) 9 goals

Frankrijk domineert het EK in eigen land, dat voor de tweede keer op Franse bodem georganiseerd wordt. Met dank aan superster Michel Platini, die eigenhandig de vieze smaak van het defensieve toernooi van 1980 wegspoelt. De spelverdeler leidt zijn natie naar haar eerste hoofdprijs ooit en vormt samen met Luis Fernandez, Jean Tigana en Alain Giresse Le Carré Magique (het magische vierkant) dat de voetbalwereld betovert. Via winstpartijen tegen Denemarken, België en Joegoslavië bereiken de Fransen de halve finale. Tegen Portugal is een verlenging noodzakelijk om alsnog met 3-2 te zegevieren.

In de eindstrijd krijgt Spanje met 2-0 klop. Met negen treffers (!) in vijf duels drukt Platini overduidelijk zijn stempel op het elftal. Met schitterende, doeltreffende vrije trappen en af en toe wat hulp van een falende goalie verwerft hij een heldenstatus. Zijn negen goals vormen nog altijd een record. In 1984 wordt er voor het eerst niet gespeeld om de derde plaats. De andere halvefinalist (naast Portugal) is Denemarken. De Denen sneuvelen na het nemen van strafschoppen tegen Spanje.

Oranje is er niet bij in Frankrijk. De reden: het ondenkbaar geachte doemscenario voltrekt zich. Omdat Spanje, na een 3-1 voorsprong bij rust, met liefst 12-1 van Malta wint in de laatste kwalificatiewedstrijd kan Nederland op basis van het aantal gescoorde doelpunten het eindtoernooi vergeten. Bedrog, omkoping of toeval? Hoe dan ook, Oranje is er niet bij.

UEFA Team van het Toernooi
Doel Verdediging Middenveld Aanval
Harald Schumacher (WDu) João Pinto (Por) Fernando Chalana (Por) Rudi Völler (WDu)
Karlheinz Förster (WDu) Alain Giresse (Fra)
Morten Olsen (Den) Jean Tigana (Fra)
Andreas Brehme (WDu) Frank Arnesen (Den)
Michel Platini (Fra)
VI Legends, EKSpecial

De 180 pagina's dikke EK-special van VI bestellen? Dat kan! Klik op onderstaande button en zorg dat jouw voorbereiding op het EK ideaal verloopt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.