EK-historie in vogelvlucht: Golden Goal brengt Duitsland titel

Reacties

Het Europees Kampioenschap voetbal beleeft in de zomer van 2016 in Frankrijk zijn vijftiende editie. VI duikt in tien afleveringen in de geschiedenis van het toernooi. In de zesde aflevering het EK 1996 in Engeland, waar Nederland met weinig plezier aan terugdenkt. In tegenstelling tot de uiteindelijke winnaar Duitsland.

EK-historie in vogelvlucht: Golden Goal brengt Duitsland titel
EK 1996 - Engeland
Teams 16
Wedstrijden 31
Doelpunten 64 (2,06 per duel)
Spelers 368
Stadions 8
Toeschouwers 1.275.857 (41.157 per duel)
Winnaar Duitsland
Verliezend finalist Tsjechië
Topscorer Alan Shearer (Eng), 5 goals

Hoewel het affiche met een eindtoernooi in bakermat Engeland fraai is, ontpopt het EK 1996 zich misschien wel tot het saaiste en zwakste toernooi ooit. Duitsland noteert zijn derde en voorlopig laatste toernooizege, maar niemand herinnert zich het EK vanwege het spectaculaire voetbal. Vooral in de knock-outfase valt weinig te genieten met in totaal maar negen veldgoals, vijf verlengingen en vier penaltyseries. De fraaie stift van Karel Poborsky in de kwartfinale tussen Tsjechië en Portugal (1-0) en de kraker in de halve finale tussen Duitsland en Engeland zijn zeldzame hoogtepunten.

Dat libero Matthias Sammer en stofzuiger Dieter Eilts als uitblinkers gelden bij de Europees kampioen, is veelzeggend. Duitsland heeft de primeur doordat een Golden Goal goed is voor de titel. Patrik Berger opent in de finale de score namens Tsjechië uit een penalty, invaller Oliver Bierhoff maakt in de 73ste minuut gelijk. De Duitse spits tekent vijf minuten in de verlenging voor de beslissende goal. De Tsjechische doelman Petr Kouba gaat pijnlijk in de fout door het houdbare schot van Bierhoff door zijn handen te laten glippen.

In de poulefase gebeurt nog genoeg. Portugal en debutant Kroatië schakelen Europees kampioen Denemarken uit en Italië eindigt als derde in Groep C achter finalisten Duitsland en Tsjechië. Nederland bereikt de laatste acht ternauwernood. Een 0-0 tegen Schotland en een 2-0 zege op Zwitserland betekenen een relatief goede start, maar de 4-1 nederlaag tegen gastland Engeland op Wembley komt hard aan bij het door het kabelcontroverse verscheurde Oranje. In de kwartfinale neemt Frankrijk de strafschoppen beter. Clarence Seedorf mist als enige zijn penalty.

UEFA Team van het Toernooi
Doel Verdediging Middenveld Aanval
David Seaman (Eng) Radoslav Látal (Tsj) Karel Poborsky (Tsj) Hristo Stoichkov (Bul)
Andreas Köpke (Dui) Laurent Blanc (Fra) Steve McManaman (Eng) Davor Suker (Kro)
Marcel Desailly (Fra) Paul Gascoigne (Eng) Pavel Kuka (Tsj)
Matthias Sammer (Dui) Didier Deschamps (Fra) Alan Shearer (Eng)
Paolo Maldini (Ita) Dieter Eilts (Dui) Youri Djorkaeff (Fra)
Rui Costa (Por)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.