Einde tijdperk Vermeer bij Ajax: 'Dit voelt als mijn titel'

Reacties

Kenneth Vermeer (28) kan zondag in de bekerfinale tegen PEC Zwolle een voor hem bewogen seizoen bekronen met een prijs. De doelman verloor bij Ajax zijn basisplaats aan Jasper Cillessen, waardoor hij zijn WK-deelname onzeker zag worden.

Einde tijdperk Vermeer bij Ajax: 'Dit voelt als mijn titel'

Omdat Cillessen de voorkeur kreeg, mag Vermeer in het bekertoernooi opdraven. Hij kijkt uit naar het duel met PEC in De Kuip. 'Ik denk dat wij de bovenliggende partij zullen zijn, maar als je naar de afgelopen twee onderlinge competitiewedstrijden kijkt, heeft Zwolle niet veel voor ons ondergedaan', vertelt de tweede man achter Cillessen op de clubwebsite. 'PEC wilde in deze wedstrijden ook gewoon voetballen, ik denk dat het twee kanten op kan gaan.'

In 2011 was Vermeer erbij toen Ajax verloor van Twente met 3-2 en een jaar ervoor was hij present toen Ajax de achttiende en voorlopig laatste beker bemachtigde tegen Feyenoord.

Kenneth Vermeer wordt in Alkmaar geknuffeld door Daley Blind en Ricardo van Rhijn. Hij groeide in de halve finale (0-1) uit tot de held van Ajax.
Kenneth Vermeer wordt in Alkmaar geknuffeld door Daley Blind en Ricardo van Rhijn. Hij groeide in de halve finale (0-1) uit tot de held van Ajax.

Mede door in de halve finale bij AZ een penalty van Aron Jóhannsson te stoppen is Vermeer al zeven (!) keer op rij niet gepasseerd uit een strafschop in de hoofdmacht van Ajax (in reguliere speeltijd). Toch hoeft het wat hem betreft niet op een strafschoppenserie aan te komen. 'Zeker niet, we willen die finale gewoon binnen negentig minuten winnen. Dat is een stuk beter dan wanneer we nog penalty’s moeten nemen.'

Historie
Net als Daley Blind, Nicolai Boilesen en Siem de Jong kan Vermeer een week na de bekerfinale – als Ajax bij Heracles Almelo minimaal een punt pakt is de titel een feit – mogelijk geschiedenis schrijven. Deze spelers zijn dan namelijk de eerste vier die in de Ajax-historie vier keer op rij kampioen worden.  'Ik heb toch aardig wat wedstrijden in het eerste gespeeld. Een aantal verloren maar ook gewonnen. Ook al is mijn inbreng iets minder dan de seizoenen hiervoor, toch voelt dit zeker als mijn titel', aldus Vermeer, die in de competitie de eerste zeven duels op doel stond en later nog twee keer onder de lat mocht plaatsnemen.

Of de bekerfinale ook het laatste duel van Vermeer voor Ajax wordt is afwachten. De goalie heeft al aangegeven zich niet langer te willen schikken in een rol op het tweede plan. Zijn contract loopt medio 2015 af, waardoor een transfer zo goed als onafwendbaar is. Maar op het moment dat de titel in Almelo al binnen is, zou trainer Frank de Boer Vermeer hem in de slotwedstrijd (thuis tegen NEC) kunnen belonen voor zijn prestaties van dit seizoen  met een basisplaats. Eerder opperde De Boer dat idee al.

Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer. Beiden op het WK?
Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer. Beiden op het WK?

Het idee van De Boer was mede gestoeld op het feit dat bondscoach Louis van Gaal al herhaaldelijk aangaf gecharmeerd te zijn van Vermeer, die in zijn ogen de meest ideale keeper is. De Boer zou graag Cillessen én Vermeer op het WK in Brazilië zien. Vermeer wil nog niet op de zaken vooruitlopen. 'We hebben het hier nog niet over gehad, maar de afgelopen jaren mocht de tweede doelman telkens keepen wanneer de titel al was binnengehaald.'

Vermeer in de WK-selectie? Zelf hoopt hij natuurlijk van wel. 'Je weet het natuurlijk nooit, voor mij is het zaak om in ieder geval nog wat wedstrijden te spelen. Hopen mag natuurlijk altijd!'

Met een zomers vertrek komt voor Vermeer een einde aan een tijdperk. In het seizoen 2008/09 debuteerde hij voor de Amsterdammers in de competitie, al zat hij al in de jaargang 2005/06 bij de selectie. Tussendoor werd hij alleen even verhuurd aan Willem II (2007/08).

Kenneth Vermeer voor aanvang van zijn tweede seizoen. In de jaargang 2006/07 zou hij net als in zijn eerste jaar bij de selectie geen minuten maken in de Eredivisie.
Kenneth Vermeer voor aanvang van zijn tweede seizoen. In de jaargang 2006/07 zou hij net als in zijn eerste jaar bij de selectie geen minuten maken in de Eredivisie.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.