Effectief Arsenal sleept belangrijk punt uit het vuur bij Spurs

Arsenal heeft in een boeiende derby tegen Tottenham Hotspur op gelukkige wijze een punt gepakt. Met tien man kwam Arsenal bij Tottenham terug van een achterstand: 2-2. Leicester City kan daardoor een grotere voorsprong pakken in de titelstrijd, als het later vandaag wint bij Watford.

Voor Arsenal was een goed resultaat tegen rivaal Tottenham noodzakelijk om geen grote averij op te lopen in de Engelse titelrace. De ploeg van manager Arsène Wenger had na de 2-1 zege op koploper Leicester City namelijk punten verspeeld tegen Hull City (0-0), Manchester United (3-2 verlies) en Swansea City (1-2 nederlaag).

Een extra domper voor The Gunners was de blessure van doelman Petr Cech, die zijn ploeg dit seizoen een aantal keer op de been had gehouden. David Ospina bewees tegen Spurs echter een waardige vervanger te zijn. De Colombiaanse goalie hield het zwak spelende Arsenal in de eerste helft op de been met een aantal knappe reflexen. De enige serieuze aanval van de bezoekers leverde bovendien succes op. Aaron Ramsey brak in de 39ste minuut de ban met een heerlijk hakje, achter zijn standbeen langs: 0-1.

Na de hervatting kreeg Arsenal alsnog de rekening gepresenteerd voor het karige spel op White Hart Lane. De problemen van The Gunners werden groter toen Francis Coquelin in de 55ste minuut zijn tweede gele kaart kreeg. Tegen tien man had Tottenham slechts zeven minuten nodig om de achterstand om te buigen in een voorsprong. Na een uur maakte Toby Alderweireld gelijk uit een hoekschop en met een schitterend schot in de verre hoek van Harry Kane nam Spurs de leiding: 2-1.

Deze overtreding op Harry Kane leverde Francis Coquelin zijn tweede gele kaart op.

Daarmee leek de Noord-Londense derby beslist, maar Arsenal had ook na rust nauwelijks kansen nodig om tot scoren te komen. Nadat Olivier Giroud in de slotfase gebracht werd als stormram, sloeg Alexis Sánchez toe. De Chileen anticipeerde goed op een steekpass van Héctor Bellerín en schoot raak: 2-2. Het was zijn eerste competitiedoelpunt sinds 17 oktober.

Aangezien een slotoffensief van Tottenham geen succes opleverde, pakte Arsenal een belangrijk punt door de gelijkmaker van Sánchez. De achterstand op Tottenham, dat tweede staat, blijft door de remise namelijk beperkt tot drie punten. Arsenal had zelfs nog de kans om de overwinning te pakken, maar in de extra tijd werd een inzet van Ramsey geblokt door Kevin Wimmer.

Lijstaanvoerder Leicester City krijgt om 18.30 uur tegen Watford de kans om te profiteren van het puntenverlies van de concurrenten uit Londen. Manchester City en Manchester United kunnen op hun beurt inlopen op Arsenal en Tottenham in de strijd om directe kwalificatie voor de Champions League.