Eerste Chinees ooit voor Ajax heeft 'enorm loopvermogen'

Op achttienjarige leeftijd is Chengkuai Wang de eerste Chinees in dienst van Ajax geworden. De middenvelder sluit voorlopig aan bij Jong Ajax, waar trainer Alfons Groenendijk hem leerde kennen.

Eerste Chinees ooit voor Ajax heeft 'enorm loopvermogen'

'Het is een dynamische, allround middenvelder met een enorm loopvermogen', vertelt Groenendijk aan Voetbal International. 'Vorig jaar heeft hij al een tijdje op proef meegedaan. Hij volgt nu aangepaste trainingen, want hij had een kleine conditionele achterstand. Dat moeten we even bijspijkeren.'

Wang zal daardoor bij de eerst volgende wedstrijd van Jong Ajax nog niet te bewonderen zijn. 'We doen veel testen en hij is binnenkort ook inzetbaar, maar eerst willen we dat hij topfit is. Momenteel zit hij nog op zo'n tachtig procent, dus dat zal nog wel een paar weken duren.'

Met het aantrekken van Wang heeft Ajax voor het eerst in de geschiedenis een Chinees in dienst. Naast de voetballende kwaliteiten, is het ook op andere vlakken goed voor Ajax. Het is immers een publiek geheim dat Aziaten die in Europa uitkomen de nodige populariteit genieten.

De Amsterdammers hebben een samenwerking met de Chinese voetbalbond en er lopen talentenjachten in China waaraan Ajax meewerkt. Groenendijk: 'Het kan geen kwaad om de banden met die landen aan te halen. Dat kan goed uitpakken voor de club', doelt hij op de commerciële winst die er geboekt kan worden. (Joost Hofman)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen