Een lach en een traan bij winst van Ajax op Willem II

"

Een lach en een traan bij winst van Ajax op Willem II

data-height="112" data-width="397" data-align="left" data-caption="

" src="http://www.vi.nl/upload/300c7505-153b-4eac-b6b5-67d74aca7e60_image7324336099833799770.jpg" /> Ajax en Willem II staan zondagmiddag (12.30 uur) in de Eredivisie voor de 38ste keer tegenover elkaar in Amsterdam. Liefst 33 keer was de thuisploeg te sterk en vier keer eindigde het duel in een gelijkspel. De bezoekers slaagden er nooit in drie punten mee te nemen. Ajax kan vanmiddag voor de derde keer op rij de titel bemachtigen. Dat heeft de ploeg vooral te danken aan een verzorgd en dominant positiespel. De Amsterdammers hebben het vermogen om de tegenstander af te jagen, vroeg onder druk te zetten, en eenmaal in balbezit met een hoog baltempo te domineren.

Daarbij maakt De Boer gebruik van verschillende patronen. Een inschuivende centrale verdediger, backs die diep staan en graag mee opkomen, maar de sleutel van het succes ligt toch bij het complementaire middenveld. Met Christian Poulsen, Christian Eriksen, Lasse Schöne en Siem de Jong kan De Boer volop variëren, waarbij een mix ontstaat van goed spel bij zowel balbezit als balverlies.

Tegenover de successen van Ajax, staat de lijdensweg van Willem II. De Tricolores promoveerden vorig seizoen verrassend via de nacompetitie, en waren door de beperkte middelen direct de belangrijkste degradatiekandidaat. Hoewel de ploeg van trainer Jurgen Streppel vrijwel voortdurend tegen de rode lantaarn vocht, verdienden de Tilburgers wel de sympathie van Nederland.

Met een onbegrensde vechtlust werd de tegenstander wekelijks tegemoet getreden, waarbij de club massaal werd gesteund door een positieve achterban. Het resulteerde niet in lijfsbehoud, maar Willem II heeft geen onverantwoordelijke investeringen gedaan, waardoor de club in tegenstelling tot het recente verleden een goede doorstart tegemoet kan zien in de Jupiler League. Siem de Jong is nog altijd de clubtopscorer van Ajax. De multifunctionele aanvallende middenvelder heeft elf goals achter zijn naam staan. Daarmee laten de Amsterdammers opnieuw zien dat het dit seizoen allerminst afhankelijk was van één productieve speler. Meerdere spelers kunnen scoren, waarmee de kracht van Ajax nog eens wordt benadrukt.

Bovendien kon Frank de Boer in de beslissende fase van de competitie een beroep doen op Kolbeinn Sigthórsson. De IJslandse spits kwam twee seizoenen geleden over van AZ, maar zijn periode in de Arena kenmerkte zich bovenal door blessureleed. Sinds enkele maanden is hij weer fit, en bewijst hij zijn waarde door als diepe spits belangrijk en doeltreffend te zijn.

Het gebrek aan productiviteit is een van de redenen geweest waarom lijfsbehoud voor Willem II een haast onmogelijke missie leek. De Tricolores etaleren een mix van strijd en inzet, maar moesten het wekelijks in aanvallend opzicht van spaarzame momenten hebben. Voor de productiviteit werd aan het begin van het seizoen vanuit Luxemburg de spits Aurélien Joachim vastgelegd.

De aanvaller sleurde en zwoegde, deed alles wat hij kon, maar was niet in staat om de verrassende doelpuntenmachine te worden waar de Tilburgers op hoopten. De wedstrijd van vanmiddag mist de aanvaller met een hamstringblessure, waardoor hij als clubtopscorer nog altijd blijft staan op slechts zes doelpunten. De Bevrijdingsdag van 2013 gaat hoogstwaarschijnlijk voor beide clubs de geschiedenisboeken in. Ajax kan de 32ste landstitel veroveren bij winst op Willem II en daarmee de derde titel op rij. Waar de ploeg in de voorgaande twee edities nog een flinke eindspurt na de winterstop nodig had, hoefden de Amsterdammers dit seizoen niet van zover te komen.

Enkele speeldagen voor het einde leek een spannend slot nabij, maar door een stabiele prestatiecurve, met onder meer de belangrijke uitzege op PSV, kan Ajax zich opnieuw kronen tot de beste club van Nederland.

Een lach en een traan vanmiddag in de Arena bij winst van Ajax. Op dat moment valt het doek definitief voor Willem II. De ploeg heeft er alles aangedaan, maar bleek kwalitatief niet in staat om in de Eredivisie te blijven. In tegenstelling tot de degradatie van twee seizoenen geleden, ging de club deze jaargang de strijd aan met een herkenbaar elftal vol Nederlandse spelers. Het gewenste resultaat bleef uit, maar de survivaltocht op het hoogste niveau heeft sympathie afgedwongen waardoor Willem II met opgeheven hoofd zal degraderen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen