De Boer voegt zich met titel bij zes kampioenenkwekers

Frank de Boer is bezig aan een vliegende start van zijn trainerscarrière. Als de Ajax-trainer zondag zijn derde titel op rij pakt, treedt hij toe tot een illuster Eredivisie-gezelschap.

De Boer voegt zich met titel bij zes kampioenenkwekers

Slechts zes trainers slaagden er in meer dan twee keer een club naar de Nederlandse titel te loodsen. Rinus Michels was met Ajax de eerste die meer dan één keer kampioen werd in de Eredivisie. In totaal pakte hij vier keer de landstitel met de Amsterdammers. Guus Hiddink is met zes kampioenschappen met PSV de meest succesvolle trainer in de Eredivisie.

Naast Hiddink en Michels moet De Boer sowieso ook Louis van Gaal na dit weekend nog voor zich dulden. Die werd drie keer kampioen met Ajax en pakte ook nog één landstitel met AZ. Leo Beenhakker (Ajax, twee keer, en Feyenoord), Ronald Koeman (Ajax, twee keer, en PSV) en Kees Rijvers (met PSV) waren drie keer de beste in de Eredivisie.

Als Ajax zondag thuis tegen Willem II kampioen wordt is De Boer niet de trainer die de minste tijd nodig had om drie Eredivisie-titels op zijn erelijst bij te schrijven. De coach van de Amsterdammers troeft weliswaar grootheden als Michels en Van Gaal af, maar moet zijn meerdere erkennen in Hiddink.

Waar De Boer na ruim tweeënhalf jaar in Amsterdamse dienst voor de derde keer kampioen kan worden, daar had Hiddink bij PSV voor hetzelfde kunststukje nog enkele maanden minder nodig. Hij kreeg in maart 1987 de eindverantwoordelijkheid in Eindhoven nadat Hans Kraay sr. was opgestapt na een conflict met Ruud Gullit. In mei 1989 stond Hiddink voor de derde keer met de schaal.

Als Ajax zich komende zondag verzekert van het derde kampioenschap op rij, is dat eveneens een bijzonder gegeven. Sinds de start van de Eredivisie in 1956 kregen de Amsterdammers dat alleen in de periodes 1965-68 en 1993-96 voor elkaar. PSV pakte twee keer vier opeenvolgende landstitels: 1985-89 en 2004-08.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen