Éder schiet Italië met late treffer tegen Zweden ronde verder

Italië heeft zich verzekerd van een plaats in de volgende ronde. Éder knalde het elftal van Antonio Conte bij het scheiden van de markt met zijn plotse bevlieging tegen Zweden naar de achtste finale (1-0).

Lang zag het ernaar uit dat het duel geen winnaar zou opleveren. De Zweden waren in de eerste helft sterker, maar de Italiaanse keeper Gianluigi Buffon werd nog niet op de proef gesteld door de Scandinaviërs. Naast Zlatan Ibrahimovic, die joeg op de primeur om als eerste speler ooit op vier EK's te scoren, had bondscoach Erik Hamrén een basisplaats voor oud-Feyenoorder John Guidetti gereserveerd in de aanval.

De Italianen lieten zich in de eerste minuten na rust pas voor het eerst gelden via Graziano Pellè, die een volley overschoot. Eindelijk kwam de wedstrijd wat tot leven, mede ook door wat stevige onderonsjes  tussen Giorgio Chiellini en John Guidetti. Pellè, die ondanks een lichte voetblessure aan de aftrap verscheen, werd na een anoniem optreden een halfuur voor tijd afgelost door Simone Zaza.

Terwijl de Italianen voorzichtig aan aanvallen dachten, was aan de overkant de beste kans van de wedstrijd voor Zweden. Ibrahimovic had de bal voor het intikken, maar presteerde het de bal van dichtbij over het doel te werken. Overigens zou het de vraag zijn of de treffer zou worden goedgekeurd, omdat de sterspeler van de Zweden daarbij in buitenspelpositie stond.

Andreas Isaksson vangt de bal, voordat Daniele De Rossi gevaarlijk kan worden.

Italië won in 2000 voor het laatst een tweede duel in de groepsfase op een groot toernooi en was er in de laatste tien minuten alles aan gelegen om die vloek te doorbreken. Marco Parolo kreeg als eerste de kans om de moegestreden Zweden op de knieën te krijgen, toen hij op aangeven van Emanuele Giaccherini buiten bereik van Andreas Isaksson op de bovenkant van de lat kopte.

Uiteindelijk werd Éder de matchwinner, door een knappe rush naar binnen af te ronden met een doffe knal in de verre hoek. Antonio Candreva schoot in de extra tijd nog hard op de vuisten van Isaksson, voordat de Zweden ver in de extra tijd nog tevergeefs een penalty claimden toen Andreas Granqvist naar de grond ging.