Feyenoord-helden Guidetti en Pellè dankzij wilskracht op EK

Reacties

Vrijdagmiddag (15.00 uur) staan bij het EK-duel tussen Italië en Zweden in Toulouse twee spitsen tegenover elkaar die hun plek op het EK te danken hebben aan het overwinnen van tegenslagen en hun goede prestaties in De Kuip: John Guidetti en Graziano Pellè.

Feyenoord-helden Guidetti en Pellè dankzij wilskracht op EK

Zowel Guidetti als Pellè groeide bij Feyenoord uit tot publiekslieveling. De 24-jarige Zweed scoorde in 2011/12 - zijn eerste volledige seizoen als prof - twintig keer in Rotterdam en legde daarmee de basis voor een loopbaan in het buitenland bij Celtic, Stoke City en nu Celta de Vigo. Pellè deed de immens populaire Guidetti tegen alle verwachtingen in al snel vergeten door in twee seizoenen 55 keer te scoren in het Feyenoord-shirt.

Guidetti was nog een tiener bij zijn Feyenoord-debuut, de opleving van zijn Italiaanse opvolger was opmerkelijker. Tot zijn komst naar De Kuip in 2012 had Pellè in zijn hele loopbaan pas 39 keer gescoord. Onder de vleugels van trainer Ronald Koeman groeide de voormalig jeugdinternational zowel bij Feyenoord als bij Southampton uit tot gerenommeerd doelpuntenmaker en international van de Azzurri.

De dertigjarige spits debuteerde in oktober 2014 pas op 29-jarige leeftijd voor Italië, maar groeide sindsdien uit tot vaste eerste keus. Pellè onderstreepte dat maandag met een snoeiharde volley in de eerste EK-wedstrijd tegen België (2-0) en mag zijn kunsten om 15.00 uur tegen Zweden weer vertonen, hoewel er even onzekerheid was over zijn meespelen door een voetblessure.

Met een subtiel hakballetje had John Guidetti tegen Ierland een aandeel in de gelijkmaker van Zweden. Ciaran Clark zou de voorzet van Zlatan Ibrahimovic in eigen doel koppen.
Met een subtiel hakballetje had John Guidetti tegen Ierland een aandeel in de gelijkmaker van Zweden. Ciaran Clark zou de voorzet van Zlatan Ibrahimovic in eigen doel koppen.

Dat de Italiaanse hoop op Pellè is gevestigd, vindt bondscoach Antonio Conte even mooi als bijzonder. 'Zijn verhaal is uniek, omdat hij naar het buitenland moest om zijn plek in de nationale ploeg te verdienen. Het spelen in verschillende competities heeft hem op meer vlakken zelfverzekerder gemaakt. Hij is een fantastische spits en heeft goede fysieke kwaliteiten.'

Aan de kant van Zweden staat Guidetti, na zijn invalbeurt tegen Ierland waarschijnlijk basisspeler tegen Italië, in de schaduw van Zlatan Ibrahimovic. Toch is Conte ook op zijn hoede voor Guidetti, die tijdens het vorige EK ontbrak bij Zweden door een virusinfectie en daarvan lang moest herstellen. 'Ibrahimovic is niet het enige probleem. Het gevaar zou ook kunnen komen van Forsberg, Guidetti of hun standaardsituaties.'

Ook Guidetti overwon dus de nodige tegenslag voordat hij eind 2014 terugkeerde als international. Pellè debuteerde toen en scoorde in veertien caps sindsdien zes keer. In 2012 speelde hij met Sampdoria nog in de Serie B. Dat Pellè er nu wel bij is op het EK, doet Conte goed. 'Zijn verhaal laat zien dat wilskracht en opoffering je naar de top kunnen brengen.' Het is ook het traject dat Guidetti (24) hoopt af te leggen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.