Hakbal tegen Italië veranderde alles voor Ibrahimovic

Reacties

Italië en Zweden nemen het vrijdagmiddag tegen elkaar op. Beide teams waren twee keer eerder poulegenoten op een EK-eindronde. De laatste confrontatie tussen beide landen was op het EK in Portugal, op 18 juni 2004, op een dag na twaalf jaar geleden (1-1). Zlatan Ibrahimovic eiste toen de hoofdrol op.

Hakbal tegen Italië veranderde alles voor Ibrahimovic

Ibrahimovic zorgde in dat duel voor de gelijkmaker door vijf minuten voor tijd met een hakbal de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon te verschalken. Die goal zorgde er mede voor dat Italië in de groepsfase werd uitgeschakeld. De Squadra Azzurra eindigde op doelsaldo achter Zweden en Denemarken, die wel doorgingen naar de kwartfinales dankzij een onderling akkoordje in het laatste duel (2-2).

De teleurstelling bij de Italianen was groot. In 2013 blikte de toenmalig bondscoach van Italië Giovanni Trapattoni met het Italiaanse sportprogramma Sport Mediaset terug op de wedstrijd. 'Ik ben niet vergeten wat er is gebeurd. Hij een grote speler, een kracht van de natuur', zei Trapatonni over Zlatan, die vond dat de scheidsrechter Urs Meier eigenlijk had moeten fluiten voor een overtreding op Gianluca Zambrotta. Buffon sprak destijds na de wedstrijd tegen La Repubblica van een 'ongelooflijk goal', maar er zat wel een beetje geluk bij volgens hem. Ibrahimovic vergeleek zijn doelpunt later in zijn boek 'I am Zlatan' met een Kungfu-trap.

Buffon bewaart er nog altijd geen goede herinneringen aan, zei hij donderdag op de persconferentie. 'Maar later kon ik het wel waarderen, omdat het een geweldig doelpunt was. Toen wisten we al dat Zlatan talent had, maar hij was nog jong. Je kon nog niet voorspellen wat voor carrière hij zou hebben. Maar nu, twaalf jaar later, heeft Ibra zich keer op keer bewezen. En hij heeft het doelpunt dat hij tegen mij in Portugal maakte, nog drie of vier keer of zelfs vaker gemaakt. Het is zijn specialiteit geworden, het is nu geen verrassing meer.'

Het fraaie doelpunt van Ibrahimovic is in de maak. De bijna onmogelijke hakbal zou de carrière van Zlatan in een stroomversnelling brengen. Nog geen drie maanden later was de Ajax-spits speler van Juventus.
Het fraaie doelpunt van Ibrahimovic is in de maak. De bijna onmogelijke hakbal zou de carrière van Zlatan in een stroomversnelling brengen. Nog geen drie maanden later was de Ajax-spits speler van Juventus.

Niet het beroemde slalomdoelpunt voor Ajax tegen NAC Breda, maar zijn wereldtreffer tegen Italië was het omslagpunt voor de destijds 22-jarige Ibrahimovic. Plotseling kwam er interesse van Italiaanse topclubs. Juventus-coach Fabio Capello was na zijn treffer dan ook zeer gecharmeerd van de Zweedse spits. Ook AS Roma had destijds interesse. Eind augustus verkaste hij uiteindelijk naar Juventus.

Daar - en later bij Internazionale, AC Milan, Barcelona en Paris Saint-Germain - groeide Ibrahimovic uit tot de wereldster die hij nu is. 'Van Zlatan hebben we veel te vrezen', zei Buffon donderdag dan ook. 'Hij behoort tot die kleine groep supersterren die echt het verschil maken. Zweden is meer dan Ibra, maar zijn kracht, zijn winnaarsmentaliteit, is niet iets dat je terugziet bij elke speler. Voor mij en onze defensie gaat hij een groot probleem worden.'

Buffon is niet de enige nog actieve speler die twaalf jaar geleden getuige was van het doelpunt van Ibrahimovic. Aan Zweedse kant zijn doelman Andreas Isaksson en middenvelder Kim Källström, in 2004 invaller in de tweede helft, er nog steeds bij. 'Het was een fantastisch doelpunt', herinnert de nu 33-jarige Källström zich. 'Het is een mooie herinnering die we meenemen in deze wedstrijd.'

Vier jaar voor het magische doelpunt van Ibrahimovic, in 2000, stonden beide ploegen ook al tegenover elkaar. Toen verloor Zweden het laatste groepsduel tegen de Italianen met 2-1 door goals van Luigi Di Biagio en Alessandro Del Piero. Oud-Feyenoorder Henrik Larsson maakte de enige tegentreffer.

Na Buffon werd ook Christian Vieri op de lijn geklopt door de inzet van Zlatan.
Na Buffon werd ook Christian Vieri op de lijn geklopt door de inzet van Zlatan.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.