Zonder Ibrahimovic blijft er van Zweden weinig over

Reacties

Zweden en Ierland begonnen het EK met een 1-1 gelijkspel. VI-analyticus Freek Jansen geeft zijn visie.

Zonder Ibrahimovic blijft er van Zweden weinig over

Groep E, eerste ronde
13 juni 2016
Saint-Denis

Verschillende scouts van de KNVB reizen in deze weken naar Frankrijk af. Ze bekijken met oog op de nabije toekomst het gastland, maar richten het vizier voornamelijk op Zweden. De Scandinaviërs zijn begin september de eerste tegenstander van het Nederlands elftal in de WK-kwalificatie. Het rapport van de wedstrijd van Zweden van vanavond tegen Ierland biedt hoop op een positief resultaat, waarbij Oranje een voorbeeld kan nemen aan tegenstander Ierland, dat uitstekend voorbereid was op de kwaliteiten van Zweden.

Na het EK zal Zlatan Ibrahimovic waarschijnlijk afzwaaien als international. De spits heeft als speler een arsenaal aan prijzen binnen gesleept, maar speelde met de nationale ploeg zelden een rol van betekenis. Tegen Ierland werd duidelijk waarom. Zweden is helemaal afhankelijk van de grillen van de spits van Paris Saint-Germain. Voor Ierland reden om een pure mandekker op de aanvaller te posteren. Waar in het internationale voetbal zonedekking overal een gewoonte is geworden, koos Ierland bewust voor een ouderwetse voorstopper. Glenn Whelan gaf Ibrahimovic nauwelijks een centimeter prijs, waarbij ook het centrale verdedigingsduo Ciaran Clark en John O’Shea nooit ver weg was. Het zorgde ervoor dat de spits zich met regelmaat ver liet uitzakken, waarmee hij wel aan de basis stond van de gelijkmaker. Ibrahimovic had daarbij niet de rol van afmaker, maar van aangever.

Voor veel ploegen zorgt de Ierse stijl bij balverlies ervoor dat er elders op het veld ruimte ontstaat. Zweden slaagde er echter lange tijd niet in om hiervan te profiteren en vanuit balbezit tot kansen te komen. Pas na de openingstreffer van Ierland, waarna die ploeg meer naar achteren liep, kon Zweden aanvallend enkele mogelijkheden creëren. Toch viel vooral het gebrek aan vernuft op bij de Scandinaviërs. Linksback Martin Olsson was een zeldzaam lichtpuntje en zal ongetwijfeld in de scoutingboekjes verdwijnen. De speler van Norwich City heeft offensieve drang in zijn spel en het vermogen om op de flank door te komen. Dat het meeste offensieve gevaar van de Zweden van de linksback kwam, was veelzeggend.

Zweden stelde teleur, terwijl Ierland het maximale uit de ploeg haalde. De ploeg van bondscoach Martin O'Neill beschikt niet over spelers met bovengemiddelde individuele kwaliteiten, maar als team opereerde Ierland zowel bij balbezit als balverlies als een hechte eenheid. Door overal op het veld de fysieke duels aan te gaan, en op het middenveld met succes de strijd om de tweede bal continu te winnen, bleef de ploeg eenvoudig op de been. Met passie, inzet en strijd als basiskenmerken waar het altijd met succes op terug kan vallen.  

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.