Duitsland zet Spanje in finale EK Onder-21 te kijk

Duitsland Onder-21 heeft vrijdag in Polen beslag gelegd op de Europese titel. De Spaanse beloftes konden hun favorietenrol niet waarmaken (1-0).

Spanje had gaandeweg het toernooi zijn aanspraak op de titel bevestigd. De drie duels in de groepsfase en de halve finale tegen Italië leverden indrukwekkende cijfers op: vier zeges, twaalf doelpunten en maar twee tegentreffers. Duitsland had zich juist met moeite geplaatst voor de finale na strafschoppenthriller tegen Engeland.

Maar in de eindstrijd in Kraków maakte Duitsland de meeste indruk. De openingstreffer van Mitchell Weiser in de veertigste minuut was niet alleen fraai, maar gezien het verloop van de eerste helft ook verdiend. De verdediger van Hertha BSC kopte de bal bewust met een boog in de verre hoek.

Spanje, met Marco Asensio, Héctor Bellerín, Saúl Níguez en Gerard Deulofeu gezegend met ruime ervaring, kwam na rust beter voor de dag. Duitsland werd teruggedrongen en kon niets anders dan de voorsprong verdedigen. Saúl was in de 57ste minuut de eerste die het Spaanse offensief tot uitdrukking bracht met een gevaarlijk schot. Keeper Julian Pollersbeck redde bekwaam.

Het schot van Saúl bleek echter meteen het einde van een eerste Spaanse storm. Duitsland zag steeds meer kans om zelf ook gevaarlijk te worden. Max Meyer en Serge Gnabry lieten na de marge te vergroten, waar aan de andere kant Dani Ceballos met een schot van afstand dicht bij de gelijkmaker was.

In het laatste kwartier zette Spanje aan voor een slotoffensief. Duitsland overleefde de stormloop zonder al te veel problemen en loste daarmee Zweden af, dat twee jaar geleden dankzij John Guidetti na strafschoppen in de finale te sterk was voor Portugal.