Duitsland Onder-21 eerste EK-finalist na penaltykraker tegen Engeland

Duitsland is de eerste finalist van het EK Onder-21 in Polen. Het versloeg de leeftijdgenoten van Engeland in de eerste van twee mini-klassiekers in de halve finale. Na 120 boeiende minuten stond het 2-2, strafschoppen brachten uiteindelijk de beslissing.

Het was de bloedstollende apotheose van een heerlijk duel. Beide ploegen leken in de eerste helft lange tijd op een 0-0 ruststand af te stevenen, maar dat was een klein wonder geweest. Na iets meer dan een kwartier spelen hadden beide ploegen namelijk al een keer een penalty geclaimd en had Engeland via Demarai Gray, Nathan Chalobah en Tammy Abraham drie enorme kansen gekregen. Aan de andere kant wipte Bayern München-aanwinst Serge Gnabry de bal met het hoofd weliswaar over de Engelse doelman Jordan Pickford, maar ook net naast het doel.

De keeper - die onlangs voor ruim dertig miljoen overstapte van Sunderland naar het Everton van Ronald Koeman - moest zich tien minuten voor rust tóch gewonnen geven. In afwachting van een afgemeten voorzet van rechtsback Jeremy Toljan gleed spits Davie Selke eerst nog uit, maar hij stond razendsnel op en kopte alsnog vallend raak. Niet veel later was het echter alweer gelijk: de bal kon door de Duitsers maar niet worden weggewerkt na een corner, waarna Gray raakschoot.

Tammy Abraham en Demarai Gray: de twee Engelse doelpuntenmakers.

Debuut
Dat leek Engeland vleugels te geven, want kort na rust nam het de leiding. Een fout van Gnabry bracht de bal bij Will Hughes, Abraham hoefde na diens voorzet alleen nog maar het laatste zetje te geven. In de zeventigste minuut was het echter de beurt aan de Duitsers om op gelijke hoogte te komen, met dank aan een debutant. Invaller Felix Platte luisterde zijn eerste optreden ooit voor Duitsland Onder-21 slechts zeven minuten na zijn entree op met een rake kopbal.

Na die treffer leken de Duitsers snel orde op zaken te willen stellen, maar Maximilian Philipp had zijn vizier niet op scherp staan: de aanwinst van het Borussia Dortmund van Peter Bosz kwam tot tweemaal toe niet tot scoren. Dat deed Platte wél, maar de grensrechter boorde hem een sprookjesdebuut door de neus met een vlagsignaal voor buitenspel. In de verlenging kreeg invaller Nadiem Amiri voor Duitsland nog een enorme kans op de winst, maar van dichtbij miste hij de bal volledig.

Gelukkig voor hem werd die misser Duitsland in de noodzakelijke penaltyreeks niet fataal. Sterker nog: nadat Amiri de laatste Duitse strafschop binnenschoot, stopte Julian Pollersbeck de laatste Engelse pingel van Nathan Redmond. Wie Duitsland in de finale treft, wordt later op de dinsdagavond bekend. Om 21.00 uur nemen met Spanje en Italië twee andere grootmachten het tegen elkaar op.