Marco Asensio: baas boven baas in nieuwe Spaanse generatie

Reacties

Zijn goals in de strijd om de Europese Super Cup en in de Champions League-finale vormden het begin- en eindpunt van het seizoen van zijn grote doorbraak bij Real Madrid. De topclub won La Liga, werd voor de twaalfde keer in de clubhistorie de beste van Europa en de 21-jarige Marco Asensio had er een groot aandeel in.

Marco Asensio: baas boven baas in nieuwe Spaanse generatie

Zoals hij het voor ogen had toen hij als jong talent op Mallorca droomde van een carrière in het befaamde wit. En zoals zijn moeder al voorspelde, al was het wellicht met een knipoog. 'We liepen op een dag met de familie door de haven en zagen de boot van Florentino Pérez. Mijn moeder herkende hem en vroeg direct om een foto. Ze zei nog tegen Pérez dat ik op een dag ook speler van Real Madrid zou zijn', gaf Asensio onlangs prijs. Op het eiland verwierf de technicus als toptalent al snel bekendheid. Het was dé sportheld van Mallorca die Asensio uiteindelijk op weg hielp naar De Koninklijke. Real Madrid-fan en toptennisser Rafael Nadal greep de telefoon om Real-president Pérez te tippen Asensio op te halen. In de winter van het seizoen 2014/15 sloegen de Madrilenen toe door een van de grootste talenten van Spanje aan zich te binden.

Asensio maakte dat seizoen nog af bij Real Mallorca, werd daarna een jaar verhuurd aan Espanyol en maakte vorige zomer zijn entree bij de A-selectie van Zinedine Zidane. De legende van zijn posters was plots zijn trainer. Zidane vertelde Asensio vlak voor het duel om de Europese Super Cup dat hij bij de hoofdmacht bleef, waarna zijn eerste jaar in het wit echt kon beginnen. In het successeizoen van Real ontpopte de man van Mallorca zich tot dé groeibriljant. Technisch bleef de 21-jarige Spaans international ogenschijnlijk met speels gemak overeind in het sterrenensemble. Asensio heeft het totaalpakket voor een hangende buitenspeler. Dribbels, inzicht en een fantastische trap. Bij de eerste wedstrijd van Spanje Onder-21 tijdens het EK, tegen Macedonië, toonde hij al die kwaliteiten wederom. Asensio maakte een hattrick.

Waar de linksbuiten bij Jong Spanje al de grote man is, staat hij in Madrid nog onder aan de ladder. Daar leert Asensio van de leiders in de selectie. Na het winnen van de Champions League adviseerde Sergio Ramos hem nog vooral niet te wennen aan het succes. Het streven naar de perfecte combinatie van winnen en imponeren moet iets blijvends zijn. Op dat vlak steekt er bij Real één man bovenuit. In Marca vertelde Asensio hoe het is om dagelijks met Cristiano Ronaldo te trainen. 'Het gaat om de honger die hij nog altijd heeft, de manier waarop hij traint, dat hij altijd langer in de fitnesszaal blijft als we al klaar zijn. Cristiano wil altijd meer en dat werkt aanstekelijk voor de rest.'

Voor de middenvelder annex aanvaller van Real is het EK Onder-21 - vrijdag is Duitsland de tegenstander in de finale (aftrap 20.45 uur) - het slotstuk van een onvergetelijk seizoen. Zijn prijzenkast is na een jaar in de top voor veel voetballers al jaloersmakend. Voor Asensio is het nog maar het begin.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.