Duitse winst bijzaak bij emotioneel afscheid Schweinsteiger

Reacties

Duitsland heeft woensdag in een oefenduel met 2-0 gewonnen van Finland. De avond stond echter volledig in het teken van het afscheid van de 32-jarige Bastian Schweinsteiger.

Duitse winst bijzaak bij emotioneel afscheid Schweinsteiger

Onlangs maakte Schweinsteiger na 120 interlands bekend af te zwaaien als Duits international. Woensdagavond kreeg Schweini tijdens zijn 121ste en laatste interland een gepast afscheid. Dat begon al vóór de aftrap: het publiek in Mönchengladbach trakteerde de aanvoerder op een minutenlange ovatie. 'Het was een grote eer om voor de nationale ploeg te spelen. En een zéér, zéér grote eer om voor jullie - de fans - te mogen spelen. Ik ben jullie enorm dankbaar', sprak een huilende Schweinsteiger vervolgens.

Naast Schweinsteiger stuurde bondscoach Joachim Löw ook één debutant het veld in. De twintigjarige Niklas Süle, centrale verdediger van 1899 Hoffenheim, verdiende zijn eerste cap. Hij kreeg vlak voor rust een grote kans, maar zijn schot werd gepakt. Omdat ook Kevin Volland, Shkodran Mustafi en Mario Götze ondanks een overwicht voor de Duitsers niet scoorden, stond het halverwege nog 0-0.

Kort na rust kwam Duitsland - waar vedettes als Manuel Neuer, Mats Hummels, Toni Kroos en Thomas Müller op de bank begonnen - alsnog op voorsprong. Max Meyer tekende voor de 1-0 tegen een Finse defensie met onder meer Niklas Moisander (voorheen Ajax en AZ) en Thomas Lam (ook ex-AZ). Daarna was het tijd voor een wisseling van de wacht.

Onder een wederom prachtig applaus verliet Schweinsteiger na een ruim uur het veld voor de twintigjarige Julian Weigl. Vlak voor het verlaten van het veld werd de middenvelder opgevangen door een op het veld gerende supporter, die een selfie met Schweinsteiger maakte. Invaller Özil tekende een kwartier voor tijd nog voor de 2-0 eindstand, hetgeen volledig bijzaak was voor de Duitse fans.

Ierland - Oman 4-0
Ook bij Ierland nam de aanvoerder afscheid. Voor topscorer aller tijden én recordinternational Robbie Keane (36) was het oefenduel met Oman zijn laatste kunstje. In zijn zwanenzang stelde Keane beide genoemde records scherper: hij tekende in zijn 146ste interland voor zijn 68ste doelpunt (de 2-0). Na een klein uur kreeg hij een fraaie publiekswissel. De overige Ierse goals kwamen op naam van Robbie Brady en Jonathan Walters (tweemaal).

Turkije - Rusland 0-0
Het oefenduel tussen Turkije en Rusland was met een doelpuntloos gelijkspel weinig verheffend. Leuk ‘Nederlands’ tintje was het debuut van Enes Ünal. De negentienjarige aanvaller van FC Twente – voorheen NAC Breda, nu gehuurd van Manchester City – maakte na een uur spelen voor het eerst zijn opwachting in de nationale ploeg, hij viel in voor Cenk Tosun.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.