Druk op Beckenbauer groeit na vertrek Niersbach

Reacties

Na het vertrek van bondsvoorzitter Wolfsgang Niersbach is de druk opgevoerd op Franz Beckenbauer om volledige openheid van zaken te geven over het Duitse WK 2006-schandaal. 'Het is de hoogste tijd.'

Druk op Beckenbauer groeit na vertrek Niersbach

Hoewel naar eigen zeggen zijn geweten schoon is, besloot Niersbach maandag na een carrière van 24 jaar bij de Duitse bond (DFB) op te stappen. Het schandaal rond de toewijzing van het WK van 2006 aan Duitsland deed hem besluiten te vertrekken.

Inmiddels is er nieuw bewijs boven water gekomen over smeergeld. Een document, dat de Süddeutsche Zeitung in handen heeft, laat zien dat de DFB in 2000 een FIFA-official financiële voordelen in het vooruitzicht heeft gesteld. De datum van het schrijven is opvallend: 2 juli, vier dagen voordat het WK zou worden toegekend. Naar verluidt zou het gaan om Jack Warner, de voormalig voorzitter van de CONCACAF die ook verdacht wordt van corruptie bij de FIFA.

Rainer Koch, die Niersbach tijdelijk vervangt als DFB-voorzitter, wil complete duidelijkheid krijgen over de gang van zaken rond de toewijzing van het WK van 2006. 'We willen ons daarbij niet alleen beperken tot de 6,7 miljoen euro (de vermeende zwarte kas, red.), maar we willen ons intensief bezighouden met de vraag wat er allemaal is gebeurd.'

Beckenbauer
Daarbij ziet Koch een belangrijke rol weggelegd voor Beckenbauer, wiens handtekening ook staat onder het net opgedoken belastende document. De oud-international was voorzitter van het organisatiecomité, maar leek de dans te ontspringen. Hij is ook (nog) geen verdachte in een zaak wegens belastingontduiking, die leidde tot huiszoekingen bij de DFB en enkele topbestuurders.

Maar het is volgens Koch 'de hoogste tijd' dat Beckenbauer met antwoorden komt. Der Kaiser heeft namelijk in eerdere gesprekken met een door de DFB ingehuurd extern onderzoeksbureau niet het achterste van zijn tong laten zien. Volgens de huidige bondsvoorzitter kan Beckenbauer inzicht geven over wat er precies is voorgevallen.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.