Degradatie NAC leidt tot evenaring Brabants dieptepunt

Reacties

De degradatie van NAC Breda zorgt voor een zeldzame situatie in Noord-Brabant. Volgend seizoen spelen er met PSV en Willem II namelijk slechts twee clubs uit die provincie in de Eredivisie.

Degradatie NAC leidt tot evenaring Brabants dieptepunt

Het is bijna dertig jaar geleden dat Brabant zo mager vertegenwoordigd was op het hoogste niveau. In het seizoen 1986/87 speelden alleen PSV en FC Den Bosch namens die provincie in de Eredivisie. Het absolute Brabantse dieptepunt dateert van het seizoen 1965/66, toen alleen PSV uitkwam in de vaderlandse eliteklasse. Die bestond echter destijds uit slechts zestien clubs. De huidige situatie dus een evenaring van het laagterecord sinds de Eredivisie achttien teams telt.

Door de degradatie van NAC en het uitblijven van promotie van een Eerstedivisionist uit Brabant, bulkt de Jupiler League volgend seizoen van de verenigingen uit die provincie. Behalve de Bredanaars voetballen na de zomer ook RKC Waalwijk, FC Oss, FC Eindhoven, FC Den Bosch, Helmond Sport en Jong PSV op het tweede niveau. Vanzelfsprekend is geen enkele andere provincie zo goed vertegenwoordigd in de Jupiler League. In het seizoen 2004/05 beleefde het Brabantse voetbal juist een periode van bloei. Toen had het met PSV, RKC, Willem II, NAC Breda, RBC Roosendaal en FC Den Bosch liefst zes clubs in de Eredivisie.

Gelderland
Waar Brabant een neergang meemaakt, zit Gelderland in de lift. Die provincie ziet haar aantal Eredivisionisten in één klap verdrievoudigd worden door de promotie van NEC en De Graafschap. Gelderland staat daarmee gedeeld eerste op de ranglijst van best vertegenwoordigde provincies op het hoogste niveau. Overijssel en Zuid-Holland, die door de degradatie van Go Ahead Eagles en FC Dordrecht allebei één Eredivisie-ploeg kwijtraakten, hebben net als Gelderland ook drie clubs in de hoogste divisie.

Eredivisionisten per provincie

Overijssel FC Twente, Heracles Almelo, PEC Zwolle
Zuid-Holland Feyenoord, ADO Den Haag, Excelsior
Gelderland Vitesse, NEC, De Graafschap
Noord-Holland Ajax, AZ
Friesland SC Cambuur, SC Heerenveen
Brabant PSV, Willem II
Utrecht FC Utrecht
Groningen FC Groningen
Limburg Roda JC Kerkrade

Eerstedivisionisten per provincie

Brabant NAC Breda, FC Oss, FC Den Bosch, Helmond Sport, FC Eindhoven, RKC Waalwijk, Jong PSV
Limburg Fortuna Sittard, MVV, VVV-Venlo
Noord-Holland FC Volendam, Telstar, Jong Ajax
Zuid-Holland FC Dordrecht, Sparta Rotterdam
Overijssel Go Ahead Eagles
Gelderland Achilles '29
Drenthe FC Emmen
Flevoland Almere City FC
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.