Debuterende Janssen pakt met Spurs punt tegen Koeman

Ronald Koeman heeft in zijn eerste Premier League-wedstrijd als manager van Everton op eigen veld met 1-1 gelijkgespeeld tegen Tottenham Hotspur. De Londenaren kwamen kort na de invalbeurt van de debuterende Vincent Janssen op gelijke hoogte, maar daar bleef het bij.

Everton, met Maarten Stekelenburg als keeper, was in de eerste helft heer en meester. Al in de vijfde minuut mocht Koeman juichen. Ross Barkley slingerde een vrije trap indraaiend het zestienmetergebied in en zonder dat iemand de bal raakte verdween het speeltuig in de verre hoek. Goalie Hugo Lloris ging niet vrijuit bij die treffer.

De vroege achterstand zorgde er niet voor dat Tottenham beter ging voetballen. De ploeg van manager Mauricio Pochettino, vorig jaar nog derde, mocht zich gelukkig prijzen dat Everton niet verder uitliep. Daar kreeg de formatie van Koeman immers de nodige mogelijkheden voor. Zo zag Phil Jagielka zijn kopbal maar ternauwernood gekeerd worden door Lloris.

Vorm
Tien minuten voor rust werd het aantal Nederlanders binnen de lijnen op twee gebracht. De aan zijn hamstring geblesseerd geraakte Lloris moest immers naar de kant en werd vervangen door Michel Vorm. De voormalige keeper van Utrecht mocht al snel aan de bak, want hij hield Spurs  op de been toen uitblinker Gerard Deulofeu voor hem opdook. Door die redding haalde Tottenham, dat in het eerste bedrijf alleen een slap schotje van Christian Eriksen liet noteren, de rust met slechts een 1-0 achterstand.

In de jacht op de gelijkmaker mocht Janssen al tien minuten na rust opdraven. Een causaal verband of niet, Tottenham kwam direct wat meer in de wedstrijd. Drie minuten na de entree van de Oranje-international was het immers 1-1. Een voorzet van Kyle Walker werd binnengekopt door Erik Lamela.

Stekelenburg
In de slotfase kreeg Janssen nog een uitgelezen kans om er een droomdebuut van te maken. Zijn schot van dichtbij leidde evenwel niet tot een treffer, maar tot een geweldige reflex van Stekelenburg. Omdat ook een vrije trap van Eriksen geen doel meer trof en Stekelenburg nog maar eens een katachtige redding uit de hoge hoed toverde, pakte Koeman in zijn eerste competitiewedstrijd bij Everton een punt. De van Southampton overgekomen coach deed nog geen beroep op Romelu Lukaku en aanwinst Ashley Williams, die twee beoogde vaste waarden zaten nog op de tribune.