De onderbroek van Gary Lineker hangt klaar

Reacties

VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt watertandend vooruit op de eerste speelronde van de Premier League.

De onderbroek van Gary Lineker hangt klaar

Het is overweldigend hoeveel op je af dreigt te komen dit Premier League-seizoen. Vooruitblikken is dwalen door een snoepwinkel en alles wat je ziet lekker vinden. Bijna elke club heeft minstens een verhaal, trainer of speler die nieuwsgierig maakt en vaak wel twee, drie of vier.

De BBC heeft zijn programmering rondom de competitie daarom uitgebreid. Naast Match of the Day en Football Focus in de weekenden komt er een midweekse uitzending vanuit het National Football Museum in Manchester. Om maar aan te geven: de Premier League is coming en daar is geen ontsnappen aan.

Alles valt dit seizoen samen in een competitie die al tot de verbeelding sprak en met de komst van Pep Guardiola, Antonio Conte, Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba en in hun kielzog vele anderen nog veel meer aan verbeeldingskracht heeft gewonnen.

In Engeland wil je zijn. Als manager, als speler, als kijker. Arsène Wenger noemde de Premier League voorbeschouwend al een WK voor trainers. Overal is ambitie, overal is geld, bijna overal lopen topvoetballers. In een dergelijke omgeving wil je komen bovendrijven. Het zijn de Olympische Spelen van het voetbal, maar dan een heel seizoen lang.

Het is de reden dat Pep Guardiola bij Manchester City heeft getekend, de oorzaak dat José Mourinho blijft terugkeren, de lokroep die Conte naar West-Londen leidde, de uitdaging van Jürgen Klopp. Ze hebben zich allemaal bewezen, elk op eigen wijze, maar het temmen van het beest in de Premier League is van een andere orde. De weerstand is veel groter, wordt steeds groter, en daarmee dus ook de uitdaging. Je kunt met een beetje overdrijving stellen: iedereen is titelkandidaat en iedereen is degradatiekandidaat. Vandaar dat Claudio Ranieri voorzichtig is met het uitspreken van een doelstelling. Hij hoopt met Leicester City zo snel mogelijk de grens met veertig punten te passeren. Dat kun je voorzichtig noemen, of idioot, maar zodra Leicester het eigen succes vanzelfsprekend gaat vinden is dat het begin van het einde. Het zegt alles over de ongekende spankracht in Engeland dat de kampioen naar beneden moeten kijken.

De onderbroek van Gary Lineker hangt in ieder geval klaar. Een aandenken aan een memorabel seizoen waarin het voetbal werd teruggeven aan de gewone man.

Niet dat het ook maar iets heeft veranderd. Meer dan een miljard euro zal deze transferperiode opnieuw worden uitgegeven en opnieuw kan er maar eentje de beste zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.