De week van Blind: van de regen in de drup

Reacties

Met de vervroegde benoeming van Danny Blind hoopte de KNVB het zwalkende Nederlands elftal vlot te trekken. Het liep in de cruciale interlands uit op een fiasco. VI-verslaggever Simon Zwartkruis volgde de kersverse bondscoach tijdens zijn eerste week op de voet.

De week van Blind: van de regen in de drup

Eerst even terug naar 13 oktober 2014, naar IJsland. Het was rust in Reykjavik, de teloorgang van het Nederlands elftal was ingezet en in de kleedkamer heerste een pijnlijke stilte. De twee goals van Gylfi Sigurdsson, de laatste vlak voor de pauze, waren mokerslagen geweest. Oranje hing in IJsland aangeslagen in de touwen en de internationals waren in afwachting van tactische aanwijzingen van hun bondscoach. Maar die kwamen niet.

De klok tikte verder, de tweede helft kwam steeds dichterbij, maar Guus Hiddink zweeg. Uiteindelijk besloot assistent-bondscoach Danny Blind het woord maar te nemen. Want iemand moest het doen. Niet dat het tot een ommekeer zou leiden. Een maand nadat het Nederlands elftal de eerste kwalificatiezege (2-1) cadeau had gedaan aan Tsjechië, leed de ploeg van Hiddink in Reykjavik opnieuw een gevoelige nederlaag (2-0). Het was de opmaat voor het vroegtijdige vertrek van een dolende bondscoach.

Alle plannen voor een frisse herstart in de kwalificatiereeks onder Blind kunnen subiet de prullenbak in, als de wereld van Oranje tegen IJsland binnen drie minuten compleet op de kop wordt gezet. Het is de wet van Murphy in optima forma. Eerst is er na een half uur spelen de liesblessure van Robben, kort daarop laat Bruno Martins Indi zich gaan tijdens een merkwaardige worstelpartij met voormalig Ajax-spits Kolbeinn Sigthórsson. In Turkije leidt Oranje drie dagen later een pijnlijke 3-0 nederlaag.

Kort na afloop van het duel in Konya maakt Blind tijdens de nabeschouwing een kalme indruk. Voor zichzelf kan Blind zijn keuzes beredeneren en rechtvaardigen. En het klopt dat een coach er weinig aan kan doen wanneer twee centrumverdedigers (De Vrij en Bruma) kapitale inschattingsfouten maken, voorafgaand aan het eerste tegendoelpunt. Het lot van het Nederlands elftal ligt nu in handen van de Turken, die van hun resterende twee wedstrijden tegen Tsjechië en IJsland er minimaal één moeten verliezen. Mits Oranje zelf van Kazachstan en Tsjechië wint. Alleen dan maakt de nummer drie van het WK, via barragewedstrijden, nog kans op deelname aan het EK in Frankrijk.

Lees in de nieuwe VI en op VI Premium het volledige verhaal van verslaggever Simon Zwartkruis over de eerste week van bondscoach Danny Blind.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.