De Turkse nachtmerrie van Oranje in tien beelden

Het Nederlands elftal verloor zondagavond met 3-0 van Turkije en heeft daardoor plaatsing voor het EK 2016 in Frankrijk niet meer in eigen hand. Voetbal International selecteerde tien opvallende foto's van VI-Images.

Een cruciaal duel voor Oranje. Er moet gewonnen worden van Turkije om plaatsing voor het EK van volgend jaar in eigen hand te houden. De voortekenen voor Danny Blind zijn gunstig. Het duel in Konya is zijn tweede als bondscoach en nog nooit verloor een trainer van het Nederlands elftal zijn eerste twee competitieve wedstrijden.
Al vroeg in de wedstrijd komt het Nederlands elftal gevaarlijk voor het Turkse doel. Luciano Narsingh wordt aan de rechterkant weggestuurd, passeert een tegenstander en werkt de bal de doelmond in. Daar staat echter niemand die zijn hoofd tegen de bal kan krijgen.
In de tegenstoot is het wél raak voor Turkije. Oranje is nog met het hoofd bij de rush van Narsingh als de geboren Zaandammer Oguzhan Özyakup door de Nederlandse verdediging heen snelt en met een stiftje keeper Jasper Cillessen verschalkt. Acht minuten gespeeld: 1-0 voor Turkije.
Nederland moet snel op jacht naar de gelijkmaker om een heel vervelende avond te voorkomen. Aan de hand van de in de basis teruggekeerde Robin van Persie, die bij afwezigheid van Arjen Robben de aanvoerdersband die hem eerder werd afgepakt alweer terug heeft, komt het af en toe in de buurt van het Turkse doel.
Maar vrijwel alles mislukt aan de kant van Oranje. Ook de geroutineerde spits van Fenerbahçe weet geen doorbraak te forceren.
In de tweede helft brengt Blind Luuk de Jong in het veld om voor wat extra stootkracht te zorgen in de voorste linie. Hiervoor slachtoffert hij zijn zoon en middenvelder Daley Blind. Inmiddels staat het al een tijdje 2-0 voor Turkije. Een doelpunt dat vooraf werd gegaan door een fout van Daley Blind en waarbij doelman Cillessen er niet goed uitzag.
Veel grote kansen levert de entree van De Jong niet op. Slechts eenmaal duikt hij dreigend op voor het Turkse doel. De thuisploeg maakt ondertussen aan de andere kant van het veld wel aanstalten om de 3-0 te maken en de genadeklap uit te delen.
En dat gebeurt ook. Galatasaray-spits Burak Yilmaz zet Turkije vijf minuten voor tijd op 3-0. De in de rust voor Stefan de Vrij ingevallen Georginio Wijnaldum gelooft niet wat hij meemaakt. Wesley Sneijder kijkt op de achtergrond teleurgesteld naar beneden.
Ook zure gezichten bij de technische staf. Het lijkt er toch sterk op, met nog slechts enkele minuten op de klok, dat Danny Blind de eerste bondscoach uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal wordt die zijn eerste én tweede competitieve wedstrijd verliest.
Jeffrey Bruma beseft na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz dat het wel eens klaar zou kunnen zijn voor het Nederlands elftal. Turkije is Oranje gepasseerd in de poule en staat nu derde. Kwalificatie voor het EK van volgend jaar lijkt ver weg voor de Nederlanders, nu het niets meer in eigen hand heeft. Maar één ding staat vast: als Oranje nog iets wil, moet er in de laatste twee wedstrijden, op 10 oktober tegen Kazachstan (uit) en op 13 oktober tegen Tsjechië (thuis), gewonnen worden. De Turken moeten dan minstens één van hun twee duels (tegen de reeds geplaatste landen Tsjechië en IJsland) verliezen.