Afscheid van routiniers, bouwen aan het nieuwe Oranje

Reacties

De hoop was om op het EK nog één keer te schitteren in de schijnwerpers. Dat laatste kunstje lijkt voor de dertigers in de selectie van het Nederlands elftal achter de horizon verdwenen. Een nieuwe generatie moet opstaan. Maar herbergt die wel genoeg kwaliteit?

Afscheid van routiniers, bouwen aan het nieuwe Oranje

De verse wonden worden gelikt. Er is nog een sprankje hoop dat Nederland alsnog een kans krijgt zich via de play-offs te plaatsen voor het EK in Frankrijk. Maar alles wijst erop dat een generatie Oranje-internationals definitief zonder de begeerde hoofdprijs afscheid moet nemen.

Misschien tegen beter weten in wordt nog vastgehouden aan het kleine beetje hoop op een wonder. Die hoop betekent ook nog uitstel voor de onvermijdelijke vraag over de toekomst bij Oranje. 'En ja, voor sommigen van ons zou dat weleens het laatste toernooi kunnen zijn. Dat beseffen we echt wel', zei Robin van Persie direct na afloop van het echec in Turkije over het EK 2016.

Van Persie is een van de dertigers die lang het gezicht hebben gevormd van Oranje. Met Arjen Robben (31), Wesley Sneijder (31) en Klaas-Jan Huntelaar (32) heeft de Oranje-topscorer aller tijden de nodige successen gevierd met het Nederlands elftal. In zijn 99 interlands waren ongetwijfeld die op de WK's van 2010 en 2014 de meest memorabele.

Van Persie (32) wil graag zijn century volmaken. Het bereiken van dat doel is mogelijk ook zijn laatste klus in het Oranje-shirt. Door de mislukte EK-kwalificatie doemt een treurig sluitstuk op van zijn interlandloopbaan, zoals ook zijn collega-dertigers bij Nederland dat vooruitzicht hebben. 

'Mijn toekomst als international hangt niet af van het EK', liet Huntelaar voor de cruciale week van Oranje echter aan Voetbal International weten. De vraag is hoe de stemming is na de dramatische wedstrijden tegen IJsland en Turkije. Het WK in 2018 lijkt (te) ver weg voor de spits van Schalke 04. De keuze van Danny Blind om hem aan de kant te houden tegen Turkije zal ongetwijfeld ook een rol spelen.

Op weg naar het WK in Rusland zullen anderen de kar moeten gaan trekken. De vraag is of er genoeg sterren in de dop in de voetsporen van de routiniers kunnen treden. Memphis Depay is van de aanstormende generatie de enige met een internationale topclub achter zijn naam.

Kan hij – samen met andere opkomende beloftes als Davy Klaassen, Riechedley Bazoer, Jean-Paul Boëtius, Sven van Beek, Terence Kongolo en Anwar El Ghazi – het Nederlands elftal weer aan successen laten ruiken? Of hebben zij het niet in zich om Oranje weer een rol van betekenis op het internationale podium te laten spelen?

De vraag is wat de gevolgen zijn van de dramatische EK-kwalificatie. Bij een evaluatie in Zeist zal ongetwijfeld ook gesproken worden over de rol van bondscoach Blind. Op hun beurt zullen Robben, Van Persie, Huntelaar en Sneijder bij zichzelf te rade moeten gaan over welke rol zij kunnen én willen spelen in het helpen van hun opvolgers op weg naar het WK in 2018. Zien ze nog genoeg perspectief voor echt het laatste kunstje? Ze hebben ook het eeuwige leven niet als international.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.