Oranje kan EK bijna vergeten na wanprestatie

Het EK is verder weg dan ooit voor Oranje. De ploeg ging op ontluisterende wijze onderuit in Turkije (3-0) en lijkt daardoor voor het eerst sinds 2002 een groot eindtoernooi te missen.

Nederland heeft na acht duels tien punten in Groep A van de EK-kwalificatiereeks. Turkije heeft er twaalf, terwijl IJsland (achttien) en Tsjechië (negentien) nu definitief uit zicht zijn. Oranje móét in de resterende twee kwalificatieduels (Kazachstan-uit en Tsjechië-thuis) het gat met de Turken overbruggen om kans te houden op het EK. Turkije speelt nog uit tegen Tsjechië en sluit af met de thuiswedstrijd tegen IJsland.

Ten opzichte van de nederlaag tegen IJsland waren Jeffrey Bruma, Jairo Riedewald, Robin van Persie en Luciano Narsingh nieuw in de basis, terwijl Daley Blind doorschoof naar de positie van verdedigende middenvelder. Ondanks die omzettingen was de defensie van Oranje ook tegen Turkije zo lek als een mandje. Al na acht minuten profiteerde het gastland van de chaos in de laatste linie.

De 1-0 werd ingeleid door Stefan de Vrij, die zich op het middenveld liet aftroeven door Oguzhan Özyakup. De bal belandde vervolgens bij Arda Turan, die de doorgelopen Özyakup vrij voor Cillessen zette doordat De Vrij in geen velden of wegen te bekennen was en Jeffrey Bruma buitenspel ophief. Özyakup, geboren in Zaandam, trof vervolgens doel met een beheerst wippertje. In de twintigste minuut profiteerde Turkije bijna opnieuw van  tergend zwak verdedigen van Oranje. De vogelvrije Serder Aziz kopte via de grond over na een vrije trap van Hakan Çalhanoglu.

Oranje leerde maar niet van zijn fouten, want in de 26ste minuut werd het 2-0 na een nieuwe opeenstapeling van fouten. Gregory van der Wiel bracht Blind in de problemen bij een ingooi, door hem de bal toe te werpen terwijl hij tussen twee Turken stond. Blind liet zich vervolgens kinderlijk eenvoudig van de bal zetten door Arda Turan, die scoorde doordat Cillessen hopeloos faalde op het houdbare schot in de korte hoek.

Toch was het Nederlands elftal voor rust aanvallend zelf ook gevaarlijk. Het kreeg zelfs een aantal uitstekende mogelijkheden, waarvan Luciano Narsingh in de veertiende minuut de allergrootste had verprutst. Hij schoot namelijk recht op de Turkse doelman Volkan Babacan, terwijl Wesley Sneijder en Memphis Depay in een betere positie stonden. Later had ook Sneijder een mogelijkheid om zeep geholpen, door recht op Volkan te schieten. Ondanks die kansen voor Nederland was de 2-0 stand bij rust terecht, want Turkije had zelf ook een grote kansen onbenut gelaten. Met name Burak Yilmaz was genadig. Hij schoot recht op Cillessen na een verdedigende fout van Bruma.

Zodoende stond Oranje na rust voor een loodzware taak zijn kansen op EK-deelname in eigen hand te houden. Er was een snel doelpunt nodig en die goal had er in de vijftigste minuut moeten komen via Georginio Wijnaldum, maar de voor De Vrij ingevallen middenvelder timede na een voorzet van Memphis volledig verkeerd en miste daarmee een enorme kans.

Het bleek een incidentele opleving, want zes minuten na die kans had Turkije weer kunnen scoren. Aziz kopte na een corner echter net over. In de fase daarna lukte het Oranje geen moment de Turken lastig te maken. Het spel van Nederland was langzaam, voorspelbaar en ontbeerde elke vorm van verrassing, creativiteit en fantasie.

Blind wachtte tot de 74ste minuut met het inbrengen van een extra spits. Het toevoegen van Luuk de Jong bracht Oranje meer stootkracht. De PSV'er kopte in de 76ste minuut rakelings naast, even nadat Bruma de bal recht in de handen van Volkan had geknikt. Het kwam niet van een wederopstanding voor Oranje. Sterker nog: het leed werd nog groter, want Turkije maakte in de 86ste minuut 3-0. Burak scoorde op aangeven van linksback Caner Erkin, wiens opzichtige overtreding op Van der Wiel onbestraft bleef.

Door de nederlaag kan Oranje deelname aan het EK vrijwel vergeten. Zelfs als Nederland uit zijn resterende twee duels zes punten haalt, heeft Turkije uit datzelfde aantal wedstrijden aan vier punten genoeg. Het kan daardoor haast niet anders of Oranje gaat volgend jaar voor het eerst sinds 2002 een eindtoernooi missen.