De Guzman op weg naar laatste acht dankzij Higuaín

Uitblinker Gonzalo Higuaín (foto) heeft Napoli tegen Dinamo Moskou richting de kwartfinale in de Europa League geschoten. Dinamo Kiev, zonder de geblesseerde Jeremain Lens, ging in de slotfase ten onder bij Everton.

Napoli - Dinamo Moskou 3-1
Ondanks de stroeve start in Napels trok de ploeg van de Nederlander Jonathan De Guzman aan het langste eind. De Italianen dicteerden vanaf de eerste minuut, maar hadden het duidelijk lastig met de dode spelmomenten van Dinamo Moskou, waar Douglas en Alexander Büttner op de bank moesten plaatsnemen.

Alexander Büttner kwam als invaller binnen de lijnen, terwijl de voormalige linksback van Vitesse en Manchester United doorgaans basisspeler is bij Dinamo Moskou.

Dat bleek al na twee minuten. Kevin Kuranyi torende boven alles en iedereen uit en knikte raak uit een hoekschop. De Duitse aanvaller was voor de rust nog een paar keer gevaarlijk uit een hoekschop, maar zijn kopballen misten de juiste richting.

Een fikse tegenvaller voor de Napolitanen, die pas na 25 minuten orde op zaken stelden. Binnen zes minuten boog uitblinker Higuaín met een bekeken schot in de verre hoek en een rake strafschop, nadat Dries Mertens werd neergelegd, de achterstand om in een voorsprong: 2-1.

Matchwinner Gonzalo Higuaín bedankt Dries Mertsens, die met enkele gevaarlijke voorzetten en acties regelmatig gevaarlijk was op de helft van Dinamo Moskou.

Na de rust voerde Napoli de score verder op, al werd de thuisploeg daarbij wel geholpen door Dinamo Moskou-middenvelder Roman Zobnin, die in de 48ste minuut zijn tweede gele kaart incasseerde. Namens de ploeg van trainer Rafael Benítez bepaalde Higuaín de eindstand op 3-1. Behalve de wedstrijdbal, die de Argentijn mee naar huis mocht nemen vanwege zijn hattrick, bezorgde de uitblinker van de avond zijn ploeg een goede uitgangspositie voor de return van volgende week in Moskou.

Everton - Dinamo Kiev 2-1
Zonder de geblesseerde Jeremain Lens, die afgelopen zondag uitviel tijdens het competitieduel met Olimpik Donetsk (1-0 overwinning), gaf Dinamo Kiev een vroege voorsprong uit handen bij Everton. Op Goodison Park opende de topclub uit Oekraïne na een kwartier de score. Oleg Husyev schoot bij de eerste paal fraai raak uit een hoekschop. Het bleek echter niet voldoende voor een goed resultaat. Dinamo heeft het doelpunt op vreemde bodem te pakken, maar de winst ging uiteindelijk naar Everton. Steven Naismith trok de stand vlak voor de rust gelijk, terwijl Romelu Lukaku in de slotfase de winnende voor zijn rekening nam door vanaf elf meter raak te schieten: 2-1.